Annihilasjon er en fysisk prosess der en elementærpartikkel støter mot en tilsvarende antipartikkel slik at begge forsvinner. Et kjent eksempel er annihilasjon av et elektron, e, og et positron, e+ til for eksempel to fotoner (lyspartikler)

Ved annihilasjon av et partikkel-antipartikkel par vil det oppstå elektromagnetisk stråling (fotoner) eller andre elementærpartikler. Den motsatte prosessen er pardannelse. Ved annihilasjon og pardannelse vil energien som skyldes massen til partikkelen gå over i kinetisk energi og omvendt, men slik at den totale energien er bevart.

I elementærpartikkelfysikken brukes kolliderende e+ (positron)- og e (elektron)-stråler med stor energi (som for eksempel ved LEP-prosjektet ved CERN i 1990-åra) til å produsere partikler som er langt tyngre enn elektronet. Eksempelvis kan det ved annihilasjon av e+ og e- dannes et kvark-antikvark-par.

Annihilasjon og pardannelse var viktige prosesser i vårt tidligere univers, en mikroskopisk brøkdel av et sekund etter big bang.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.