annihilasjon (fysisk prosess)

Artikkelstart

Annihilasjon er en fysisk prosess der en elementærpartikkel støter mot en tilsvarende antipartikkel slik at begge forsvinner. Et kjent eksempel er annihilasjon av et elektron, e, og et positron, e+ til for eksempel to fotoner (lyspartikler)

Faktaboks

Uttale
annihilasjˈon
Etymologi
av latin ‘intet’

Ved annihilasjon av et partikkel-antipartikkel par vil det oppstå elektromagnetisk stråling (fotoner) eller andre elementærpartikler. Den motsatte prosessen er pardannelse. Ved annihilasjon og pardannelse vil energien som skyldes massen til partikkelen gå over i kinetisk energi og omvendt, men slik at den totale energien er bevart.

I elementærpartikkelfysikken brukes kolliderende e+ (positron)- og e (elektron)-stråler med stor energi (som for eksempel ved LEP-prosjektet ved CERN i 1990-åra) til å produsere partikler som er langt tyngre enn elektronet. Eksempelvis kan det ved annihilasjon av e+ og e- dannes et kvark-antikvark-par.

Annihilasjon og pardannelse var viktige prosesser i vårt tidligere univers, en mikroskopisk brøkdel av et sekund etter big bang.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg