Fritz Zwicky var en sveitsisk-amerikansk astronom og fysiker som studerte supernovaer og galaksehoper, og som observerte de første tegnene til mørk materie.

Zwicky var professor ved California Institute of Technology i 1942–1968.

I 1933 observerte Zwicky at massen i galaksehoper så ut til å være mye større enn luminositeten tilsa. Dette var den første indikasjonen på eksistensen av mørk materie. 

Zwicky observerte supernovaer i andre galakser, og i 1934 etablerte han sammen med Walter Baade begrepet 'supernova' for å skille enorme supernovautbrudd fra de mindre kraftige novaene, og foreslo også at supernovaeksplosjoner etterlater seg nøytronstjerner. Dette ble bekreftet da Krabbetåken ble identifisert i 1968. I perioden 1937–1941 oppdaget Zwicky 18 supernovaer. 

Zwicky gjorde en lang studie av galaksehoper og publiserte sammen med sine samarbeidspartnere Catalogue of Galaxies and of Clusters of Galaxies i seks volumer i perioden 1961–1968, som inneholder 31 350 galakser og 9700 galaksehoper observert ved Palomar-observatoriet

Zwicky var også med å utvikle de første jetmotorene.

Han publiserte en rekke avhandlinger, spesielt over supernovaer, galakser og gassdynamikk, og Morphological Astronomy (1957).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.