Fritz Zwicky

Faktaboks

Fritz Zwicky
Uttale
zwˈicky
Født
14. februar 1898, Varna, Bulgaria
Død
8. februar 1974, Pasadena, California, USA
Fritz Zwicky ved California Institute of Technology i Pasadena, 1961.
/NTB scanpix.

Artikkelstart

Fritz Zwicky var en sveitsisk-amerikansk astronom og fysiker som studerte supernovaer og galaksehoper, og som observerte de første tegnene til mørk materie.

Zwicky var professor ved California Institute of Technology i 1942–1968.

Mørk materie

I 1933 observerte Zwicky at massen i galaksehoper så ut til å være mye større enn luminositeten tilsa. Dette var den første indikasjonen på eksistensen av mørk materie.

Supernovaer

Zwicky observerte supernovaer i andre galakser, og i 1934 etablerte han sammen med Walter Baade begrepet 'supernova' for å skille enorme supernovautbrudd fra de mindre kraftige novaene, og foreslo også at supernovaeksplosjoner etterlater seg nøytronstjerner. Dette ble bekreftet da Krabbetåken ble identifisert i 1968. I perioden 1937–1941 oppdaget Zwicky 18 supernovaer.

Galaksehoper

Zwicky gjorde en lang studie av galaksehoper og publiserte sammen med sine samarbeidspartnere Catalogue of Galaxies and of Clusters of Galaxies i seks volumer i perioden 1961–1968. Katalogen inneholder 31 350 galakser og 9700 galaksehoper observert ved Palomar-observatoriet.

Teknologi og avhandlinger

Zwicky var også med å utvikle de første jetmotorene.

Han publiserte en rekke avhandlinger, spesielt over supernovaer, galakser og gassdynamikk, og Morphological Astronomy (1957).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg