kritisk tetthet

Artikkelstart

Den kritiske tettheten i universet er den tettheten som svarer til at universets romlige geometri er euklidsk. Det vil si at «universet er flatt» som kosmologene sier.

Faktaboks

Uttale
krˈitisk tetthet

Den kritiske tettheten kan beregnes fra verdien av Hubble-parameteren H ut fra formelen

\( \rho_{kritisk} = \frac{3H^2}{8 \pi G} \)

der G er Newtons gravitasjonskonstant. Med de nyeste målingene av H gir dette en kritisk tetthet ρkritisk=10−26kg/m3 som svarer til omtrent 10 hydrogenatomer per kubikkmeter.

I kosmologien er det vanlig blant å oppgi forholdet mellom tetthet og kritisk tetthet i stedet for å oppgi tettheten. Dette forholdet betegnes med Ω og kalles den kosmiske masseparameteren.

Den observerte tettheten av lysende materie er cirka en hundredel av den kritiske. Ifølge inflasjonskosmologien har universet derimot en tetthet praktisk talt lik den kritiske. Dynamikken til roterende galakser tyder i tillegg på at det er store mengder mørk materie i universet. Hva denne består av og hvor stor tetthet den mørke materien har, er fortsatt et spørsmål man mangler sikre svar på. Omtrent 71,5 prosent av tettheten i universet kommer fra såkalt mørk energi, 24 prosent fra mørk materie og bare 4,5 prosent fra vanlig materie.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg