Vera Rubin var en amerikansk astronom som bidro med en av de viktigste oppdagelsene om mørk materie i universet. 

Rubin var seniorforsker ved Carnegie Institution i Washington, USA. Hun tok mastergrad ved Cornell University i 1951 og doktorgrad ved Georgetown University i 1954. 

Ved hjelp av omfattende observasjoner greide hun allerede tidlig i 1970-årene å vise at stjernene i de ytre områder av spiralgalakser beveger seg mye raskere enn astronomer tidligere hadde antatt. Man hadde trodd at stjerner som går i bane langt fra sentrum av en galakse ville bevege seg saktere enn stjerner som går i bane nærmere galaksens sentrum. Rubins observasjoner viste derimot at den faktiske hastigheten til de ytre stjernene var minst like stor som hastigheten til stjernene nærmere sentrum. Med en så høy hastighet burde stjernene blitt slynget ut fra galaksen. Dette skjer imidlertid ikke.

Konklusjonen var at det må være usynlig materie til stede i galaksene, materie som gir nok gravitasjonskraft til å holde de ytterste stjernene på plass i sine baner. Det ble etter hvert klart at det finnes store mengder slik mørk materie i universet.

Vera Rubin fikk en rekke utmerkelser. Hun var medlem av the National Academy of Sciences og the American Academy of Arts and Sciences. Hun ble ofte nevnt som en kandidat til Nobelprisen i fysikk, men hun fikk den aldri.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.