Magnetiske monopoler er hypotetiske partikler med magnetladning analogt med partikler som har elektrisk ladning.

Faktaboks

Uttale
magnˈetisk monopol

Navnet ‘monopol’ kommer av at de lager et magnetfelt svarende til feltet fra en isolert magnetisk nordpol eller sydpol – i motsetning til magnetfeltet fra en strømsløyfe eller en spole som er magnetiske dipoler med både en magnetisk nordpol og sydpol.

På samme måte som de minste elektriske ladningene (på atomært nivå) er knyttet til elementærpartikler, er det naturlig å tenke seg at det samme vil gjelde magnetiske monopoler (hvis de eksisterer).

Ifølge klassisk elektromagnetisme oppstår magnetfelt ved at elektriske ladninger beveger seg. Uansett om denne bevegelsen foregår som makroskopiske strømmer i spoler, eller som atomære strømmer i magnetiske materialer, vil det alltid opptre både en magnetisk nordpol og en sydpol. En elektrisk strøm kan ikke forårsake bare en magnetisk nordpol eller sydpol. Klassisk elektromagnetisme, slik den uttrykkes ved Maxwells ligninger, innebærer at magnetiske monopoler ikke eksisterer.

Men det er en asymmetri i Maxwells ligninger for elektromagnetiske fenomener. Elektriske felter har elektriske ladninger som kilder, men det opptrer ikke magnetiske ladninger som kilde for magnetfelt. Det har vært foreslått å gjøre Maxwells ligninger mer symmetriske ved å innføre magnetiske ladning som kilde til magnetfelt.

I 1931 publiserte den britiske fysikeren Paul Dirac en artikkel der han utledet kvantemekaniske konsekvenser av hypotesen om at det eksisterer isolerte magnetiske ladninger analogt med at det finnes isolerte elektriske ladninger. Han viste at eksistensen av magnetiske ladninger medfører at ladning må være kvantisert, det vil si at alle ladninger er et helt antall elementærladninger. Dirac viste også at kvanteteorien forutsier at magnetiske monopoler må ha et mye sterkere magnetfelt enn det tilsvarende elektriske feltet fra elementære elektriske ladninger.

Mye av interessen for magnetiske monopoler kommer av magnetiske monopoler har en naturlig plass i forente teorier for elektromagnetisme og kjernekrefter og i superstrengteorier.

Men tross iherdige leting etter magnetiske monopoler på jorda og på havets bunn har det hittil ikke lykkes å påvise dem.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg