Forveding er innleiring av lignin i celleveggen til en plantecelle. Forveding forekommer hos karplanter, men ikke hos moser og grønnalger. Celler dør oftest når forvedingen er ferdig.

Faktaboks

Uttale
forvˈeding
Også kjent som
lignifisering, forvedet

Ordet brukes også om sekundær tykkelsesvekst, en vekst som gjør stengel og rot tykkere og hardere, og som innebærer at det dannes mye forvedete celler i form av vedvev. Planter som har gjennomgått utstrakt sekundær tykkelsesvekst (busker og trær) kalles forvedete planter.

Forveding i ulike celletyper

De vannledende cellene i vedvevet, vedrør og trakeider, er alltid forvedete. Idet alle urteaktige planter har vedvev, inneholder alle karplanter forvedete celler, ikke bare busker og trær. Også andre typer planteceller enn celler i vedvevet kan forvedes. Steinceller og fibre er ofte forvedete, og kork kan forvedes. Celler i grunnvev kan også inneholde lignin.

Innleiring av lignin i celleveggen

Under forveding innleires lignin mellom mikrofibrillene av cellulose i celleveggen, og fyller etter hvert ut det meste av mellomrommene mellom dem. Mye av vannet i celleveggen blir fortrengt. Ligninet blir bundet til cellulose og andre veggkomponenter, og veggstrukturen blir derfor atskillig sterkere enn i rene cellulosevegger. Først og fremst blir veggen trykksterk, med større motstand mot blant annet vind. I ved utgjør lignin ofte cirka 1/4 av celleveggen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg