Kildene vi har fra 1700-tallet og framover, kan dokumentere at det som regel var eldre folk som kom på legd, og at det var fire ganger så mange kvinner som menn som var legdslemmer. Når menn kom på legd, var det som regel husmannsplassfolk eller tjenestefolk. Kvinnene som kom på legd, var enten husmannsenker, eller de kunne være ugifte som hadde vært tjenestejenter på gårdene. Selv om disse kvinnene hadde voksne barn, var det sjelden disse barna hadde penger nok til å ta hånd om sine mødre.
Så sant legdslemmene kunne, måtte de arbeide på gårdene de kom til. De som ikke var i stand til å ta hånd om seg selv, kunne få pleie, selv om kvaliteten på omsorgen for legdslemmene ofte var dårlig. De som var på legd befant seg aller nederst på samfunnets rangstige. Dette hadde sammenheng med at man så på fattigdom som en skam.
Barn kom sjelden på legd i Norge, og Fattigforordningen for Akershus fra 1741 presiserte til og med at barn ikke måtte bli legdslemmer. Om barn hadde behov for omsorgspersoner som kunne tre i foreldrenes sted, ble fosterhjem som regel foretrukket. Likevel finnes det mange eksempler på at små barn kom på legd. Dette gjaldt også for Akershus, selv etter at loven av 1741 trådte i kraft. Både legdebarn og barn som var i fosterhjem var i prinsippet under tilsyn fra det offentlige, og de risikerte alle å miste kontakten med sin biologiske familie. Men i motsetning til legdebarna hadde fosterbarna bare én familie å forholde seg til.
I siste halvdel av 1700-tallet kom etter hvert fattigomsorgen inn i mer organiserte former, ikke minst takket være fattigforordningene i 1741 og 1755. Fattigforordningene bestemte blant annet at hvert stift skulle ha fattigkommisjoner som skulle ta seg av omsorgen for de fattige. Fattigomsorgen var en sentral interesse for pietismens teologer, og kan ses i forlengelsen av den såkalte kallsetikken, der moralen ble satt foran den dogmatiske kristne lære. Organiseringen av fattigomsorgen kan også ses i sammenheng med innføringen av konfirmasjonen i 1736, og av skolevesenet (Forordning om Skolerne på Landet i Norge) i 1739, se norsk utdanningshistorie). Også dette var en konsekvens av pietismens menneskesyn og moral, og var en del av pietistenes prinsipp om praxis pietatis (et liv i fromhet).
I byene ble det i stedet for legd opprettet fattighus, tukthus og hospitaler. I tilknytning til tukthusene ble det ofte etablert fabrikker, der de innsatte kunne tvinges til å arbeide. Dermed hadde fattigomsorgen på 1700-tallet også en økonomisk side, og kunne bringe gode inntekter for embetsmenn og borgerskap. På bygdene i Norge fortsatte legdsystemet.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.