kalmusrot

Acorus calamus, kalmusrot. Foto fra: Hammerhus, Bornholm, Danmark

Artikkelstart

Kalmusrot er en flerårig sumpplante i slekten Acorus i kalmusrotfamilien. Planten blir 80–150 cm høy, med tykk, krypende jordstengel og opprette, sverdformede blad. Blomstene sitter tett sammen langs en gulgrønn kolbe som sitter sidestilt på stengelen.

Faktaboks

Uttale
kˈalmusrot
Etymologi
av latin ‘rør’
Også kjent som
Acorus calamus

Utbredelse

Planten hører naturlig hjemme i Asia og Nord-Amerika. Til Norge ble den trolig innført i middelalderen som legeplante til gårder i Østfold og Akershus. Den setter ikke frø i Norge, men er blitt spredd med stykker av jordstengelen til tjern og tundammer over den sørlige delen av Østlandet, og i kyststrøkene fra Rogaland til Trøndelag.

Bruk

Planten, og særlig jordstengelen, har en behagelig duft og inneholder eterisk olje og bitterstoff. Av den grunn har den fått en fremtredende plass i folkemedisinen som appetittvekkende middel og mot mageproblemer. Den ble brukt i sengehalmen mot lopper, og den ble gitt til kuer for bedre melkeproduksjon. Kalmusrot lukter og smaker eiendommelig krydret, aromatisk og har vært anvendt som erstatning for skråtobakk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg