kalmusrot

Acorus calamus, kalmusrot. Foto fra: Hammerhus, Bornholm, Danmark

Kalmusrot er en flerårig sumpplante i slekten Acorus i kalmusrotfamilien. Planten blir 80–150 cm høy, med tykk, krypende jordstengel og opprette, sverdformede blad. Blomstene sitter tett sammen langs en gulgrønn kolbe som sitter sidestilt på stengelen.

Faktaboks

uttale:
kˈalmusrot
etymologi:
av latin ‘rør’
også kjent som:
Acorus calamus

Utbredelse

Planten hører naturlig hjemme i Asia og Nord-Amerika. Til Norge ble den trolig innført i middelalderen som legeplante til gårder i Østfold og Akershus. Den setter ikke frø i Norge, men er blitt spredd med stykker av jordstengelen til tjern og tundammer over den sørlige delen av Østlandet, og i kyststrøkene fra Rogaland til Trøndelag.

Bruk

Planten, og særlig jordstengelen, har en behagelig duft og inneholder eterisk olje og bitterstoff. Av den grunn har den fått en fremtredende plass i folkemedisinen som appetittvekkende middel og mot mageproblemer. Den ble brukt i sengehalmen mot lopper, og den ble gitt til kuer for bedre melkeproduksjon. Kalmusrot lukter og smaker eiendommelig krydret, aromatisk og har vært anvendt som erstatning for skråtobakk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg