Bakeri på 1500-tallet. Illustrasjon fra Historia om de nordiska folken av Olaus Magnus, 1555.

Fri. fri

Bakeri, produksjonssted for bakervarer, dvs. i hovedsaken brød, kaker, kjeks o.l. Bakeryrket er meget gammelt (se baker), men utviklingen av større bakeribedrifter finner vi i Norden for alvor først på 1800- og 1900-tallet. Produksjonen er blitt stadig mer automatisert og industrialisert, både når det gjelder blanding av råvarer og selve bakingen. Fra 1950-årene er det tatt i bruk utstyr som gjør mulig en kontinuerlig fremstillingsprosess for brødvarer. Økt mekanisering har ført til større sentralisering av produksjonen og nye metoder når det gjelder emballasje, markedsføring etc.

I mange bakerier legges det vekt på å kombinere tradisjonelle bakemetoder med ny teknologi. Butikkbakeri eller «bake off»-bakeri er en ny distribusjonsform for bakervarer slik at det kan tilbys ferskt brød hele dagen. Benyttes særlig om småbakst. Produktene lages nesten ferdig i bakeriet og fryses inn før de distribueres til utsalgene der de tines opp og stekes ferdig.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.