Bakeri på 1500-tallet. Illustrasjon fra Historia om de nordiska folken av Olaus Magnus, 1555.

Fri. fri

Bakeri, produksjonssted for bakervarer, dvs. i hovedsaken brød, kaker, kjeks o.l. Bakeryrket er meget gammelt (se baker), men utviklingen av større bakeribedrifter finner vi i Norden for alvor først på 1800- og 1900-tallet. Produksjonen er blitt stadig mer automatisert og industrialisert, både når det gjelder blanding av råvarer og selve bakingen. Fra 1950-årene er det tatt i bruk utstyr som gjør mulig en kontinuerlig fremstillingsprosess for brødvarer. Økt mekanisering har ført til større sentralisering av produksjonen og nye metoder når det gjelder emballasje, markedsføring etc.

I mange bakerier legges det vekt på å kombinere tradisjonelle bakemetoder med ny teknologi. Butikkbakeri eller «bake off»-bakeri er en ny distribusjonsform for bakervarer slik at det kan tilbys ferskt brød hele dagen. Benyttes særlig om småbakst. Produktene lages nesten ferdig i bakeriet og fryses inn før de distribueres til utsalgene der de tines opp og stekes ferdig.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.