Artikkelstart
Gjærsopper er typisk encellede sopper som lever i sukkerholdige væsker men også i insekter som bananfluer og barkbiller og i jord, ferskvann og saltvann. Mange av dem formerer seg ved knoppskyting.
Faktaboks
- Vitenskapelig navn
- Saccharomycetes
Blant annet kan disse soppene leve anaerobt (uten oksygen) ved å spalte sukker til etanol (etylalkohol) og karbondioksid. Spesielle arter brukes derfor i produksjonen av øl.
Noen arter lever som uskyldige snyltere (saprofytter) på slimhinner, men kan bli sykdomsfremkallende. Arten Candida albicans er den mest utbredte gjærsopparten hos mennesket. Den hører til normalfloraen, men kan blomstre opp og gi mer eller mindre alvorlige plager, candidiasis.
Gjærsopp er en vekstform hos sopper, og ikke en systematisk kategori.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.