Faktaboks

Innbyggertall
11 300 (SSB, 2023)
Landareal
7 km²
Tettstedsnummer
4011 Mandal
Mandal

Mandal. Tallene på kartet viser til: 1) Skrivergården/Rådhus. 2) Skriverhaven. 3) Andorsengården / Bymuseum. 4) Busstasjon. 5) Mandal kirke. 6) Sykehus. 7) Golfbane.

Av /KF-arkiv ※.
Buen kulturhus på Malmøsida (østsida) av Mandalselva.
.
Lisens: fri
Mandalselva
Lakseevla Mandalselva med Andorsengården i bakgrunnen, og kunstverket «Rogna» i forgrunnen.
Mandalselva
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Mandal er et tettsted i Lindesnes kommune i Agder. Tettstedet er ifølge SSBs definisjon 7 km², og har 11 300 innbyggere (2023).

Mandal er administrasjonssenter i Lindesnes kommune. Tettstedet ligger på begge sider av munningen av Mandalselva, med den eldste delen av byen i vest og nord.

Tidligere var Mandal ladested (fra 1779) og kjøpstad (fra 1821), og ble i 1837 opprettet som bykommune i forbindelse med innføringen av det kommunale selvstyret.

Mandal

Mandal. Utsikt sørover fra Kronheia. Langs elva går Bryggegata. Mellom husene i forgrunnen går gågata Store Elvegate.

Av /NTB Scanpix ※.

Næringsliv

Tradisjonelt har Mandal vært en industriby. Industrien er konsentrert til begge sider av Mandalelvas utløp, samt ved Skogsfjorden på Vestnes, lenger nordvest. Mandal havn ligger i Kleven, en gammel seilskutehavn på fastlandet to kilometer øst for elvemunningen. Det er opparbeidet et betydelig industri- og havneområde på Gismerøya utenfor Kleven; til øya er det broforbindelse.

Fortsatt har Mandal adskillig tekstilindustri, blant annet Mandals AS (tidligere Mandal Reberbane) som har produsert tauverk i godt over 200 år, likeledes teppeproduksjon (Mandal Veveri AS). Ellers har Mandal noe næringsmiddelindustri.

Næringen finansieringsvirksomhet/forretningsmessig tjenesteyting har hatt sterk vekst i sysselsettingen i Mandal i de siste tiårene, særlig innen offshore og beslektet virksomhet. Denne er i stor grad lokalisert til Gismerøya.

I Mandal utkommer avisen Lindesnes som dekker kommunene Lindesnes og Åseral og den tidligere Audnedal kommune (nå del av Lyngdal kommune).

Historikk og kultur

Mandal svarer til «Vester Risør», et handelssted som på 1300-tallet vokste fram ved utløpet av Skogsfjorden, noe vest for dagens bysenter. Borgerne i Landskrona hadde monopol på handelen her i dansketiden, i konkurranse med borgerne i Tønsberg. Mandal nevnes som livlig handelssted alt fra 1500-tallet, og kan på dette grunnlag anses som Sørlandets eldste by.

Laksefiske og trelasthandel la grunnlaget for byvekst og rikdom i Mandal fra 1700-tallet. Byen fikk full handelsrett i 1779, og Sørlandets eldste industribedrift, Mandals Reberbane, ble grunnlagt i 1774. Flere av de store trehusene i bybildet skriver seg fra denne tiden, blant annet Skrivergården (1766, fredet i 1924, nå rådhus), Andorsengården (1805, fredet i 1923, nå bibliotek og kunst- og kulturhistorisk museum), samt Wattnegården (cirka 1784) og Tingstuen (1784), som også ble fredet i 1920-årene (nå kunstutstillinger).

Mandal kirke, som ble bygd etter bybrannen i 1810 og innviet i 1821, er en av landets største trekirker med sine 1300 sitteplasser. Kommunen har betydelig turisttrafikk til Sjøsanden camping- og badeplass like vest for munningen av Mandalselva, og til skjærgården utenfor bysenteret.

Kart

Mandal
Mandal
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg