fastmerke

Fastmerke, felles benevnelse for punkter som danner grunnlag for måling, f.eks.: trigonometriske punkter, nivellementspunkter, polygonpunkter, grensemerker, passpunkter m.m.

Fastmerker av varig verdi merkes i regelen med en sentrumsbolt av metall som om mulig settes i fast fjell, jordfast stein el.l. Ofte anbringes dessuten særskilte sikringsbolter som innmåles i forhold til sentrumsbolten. Til hjelp under målinger anbringer man signaler av varierende form og størrelse over fastmerkene. Signalene kan være av jern, stein eller tre. Ved flyfotografering for kartleggingsformål blir fastmerket tydeliggjort ved hvitmaling, hvite papplater, plast el.l.

I Norge er et offentlig fastmerkenett etablert i tre nivåer. Stamnettet er første ordens nett, med punkter som er bestemt med høy grad av nøyaktighet. Punktavstand ca. 20 km i bebygde områder, noe mer utenfor bebygd område. Landsnettet er neste nivå, med noe lavere nøyaktighet og punktavstand ca. 5 km i bebygd område. Stamnettet og landsnettet er Statens kartverks ansvar. Disse utgjør basis for kommunenes grunnlagsnett (detaljnett).

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg