NN2000

Artikkelstart

NN2000 er et felles nordisk høydereferanse (også kalt høyde- eller vertikalt datum). I nyere kart og publikasjoner er høyde over havet oppgitt i NN2000.

Faktaboks

Også kjent som
normalnull 2000

I Norge har landheving gjort at det tidligere datumet normalnull 1954 (NN54) gir høyder som avviker med inntil 30 centimeter fra de faktiske. Samtidig har pågående havnivåstigning gjort innføringen av et nytt og mer homogent høydegrunnlag påkrevet. Det gamle høydesystemet NN1954 var heller ikke tilpasset moderne satellittbaserte målemetoder (GNSS), og dette er kanskje den viktigste grunnen til innføring av NN2000. Skal en utnytte moderne måleutstyr må utgangspunktet for målingene, referanserammen representert med fastmerkene, ha en bedre nøyaktighet enn måleutstyret.

NN2000 ble innført kommunevis i perioden 2011 til 2018. Norge var sist ute av de nordiske landene med å innføre nytt nasjonalt høydesystem som er knyttet til det Europeiske vertikale datum (EVRF2000), men i Norge har vi også et terreng som kompliserer høydemålinger.

I motsetning til tidligere høydesystem er NN2000 ikke forankret til middel vannstand eller vannstandsmålere. Utgangshøyden er hentet fra fundamentalpunktet Normaal Amsterdams Peil. Verken NN2000 eller fundamentalpunktet i Amsterdam har et nullpunkt som er knyttet til middel vannstand. Nullpunktet er knyttet til en referanseflate (geoiden). De gamle utgangspunktene for nasjonal høydesystem i Oslo og i Tregde har derfor ingen annen funksjon i NN2000 enn vanlige høydefastmerker.

NN er forkortelse for Normal Null og 2000 er et referanseår. Det vil si at NN2000 harmonerer med middelvannstand slik den var i 2000. Fundamentalpunktet Normaal Amsterdams Peil er også benyttet i det nye europeiske vertikale datumet EVRF2007.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg