Sinkoksider er kjemiske forbindelser mellom sink og oksygen. Det finnes to sinkoksider: sinkoksid, som har kjemisk formel ZnO, og sinkperoksid, som har kjemisk formel ZnO2.

Sinkoksid

Sinkoksid, ZnO, er i ren tilstand et hvitt pulver som absorberer karbondioksid fra luften. Forbindelsen forekommer i naturen som mineralet sinkitt.

Ved oppvarming av sink under omrøring i en digel med meget varm flamme vil metallet begynne å brenne, og ved digelranden dannes det hvite eller gulaktige, ull-lignende tråder av sinkoksid. Dette var kjent allerede for alkymistene, som kalte de dannede trådene for lana philosophica, 'filosofisk ull'.

Sinkoksid som dannes ved forbrenning av sink, er giftig ved innånding. Grenseverdien for sinkoksid i arbeidsmiljø er 5 mg/m3 luft.

Bruk

Sinkoksid er den kommersielt viktigste sinkforbindelsen. Det største forbruket av sinkoksid er innen gummiindustrien, der man bruker sinkoksid som akselereringsaktivator ved vulkaniseringen, som fyllstoff og som pigment.

Under navnet sinkhvitt var sinkoksid tidligere det mest brukte hvite malerpigmentet.

Sinkoksid brukes fremdeles til fremstilling av lakkpigmenter, i grunningsmalinger og sparkelmasser, til fylling av porer, og for å hindre soppdannelse. I tekstilindustrien anvendes blant annet sinkoksid til mattering, som resistent for anilinsvart, og for å gjøre tekstiler ildsikre. Dessuten anvendes sinkoksid som katalysator ved metanolsyntesen, og til fremstilling av sikkativer, kitt, lim, glasurer og emaljer.

I kosmetisk og farmasøytisk industri blir sinkoksid brukt som grunnlag for pudder, sminke, salver og plastre. Sinkoksid virker uttørrende, svakt adstringerende og antiseptisk og har stor absorpsjonsevne for ultrafiolett stråling. Det blir derfor brukt som tilsetning til solkremer. Den medisinske bruken av sinkoksid har lange tradisjoner. Allerede Plinius den eldre omtaler sinkoksid som en bestanddel av helbredende salver.

En annen anvendelse av sinkoksid er som fotoledende papirbelegg for bruk i kopieringsmaskiner og fargefotografi. Faste oppløselighetsfaser av sinkoksid med små mengder metaller fra d-blokken kan gi fosforer som emitterer lys under påvirkning av røntgenstråler og ultrafiolett stråling.

Sinkperoksid

Sinkperoksid, ZnO2, brukes som et ikke-irriterende antiseptikum ved sårbehandling, i kosmetiske preparater og ved gummifabrikasjon.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg