sinkoksider

Artikkelstart

Sinkoksider er kjemiske forbindelser mellom sink og oksygen. Det er to sinkoksider: ZnO og ZnO2.

Sinkoksid

Sinkoksid, ZnO, er i ren tilstand et hvitt pulver som absorberer karbondioksid fra luften. Forekommer i naturen som sinkitt.

Ved oppvarming av sink under omrøring i en digel med meget varm flamme vil metallet begynne å brenne, og det dannes ved digelranden hvite eller gulaktige, ull-lignende tråder av sinkoksid. Dette var kjent allerede for alkymistene, som kalte de dannede trådene for lana philosophica, 'filosofisk ull'.

Sinkoksid som dannes ved forbrenning av sink er giftig ved innånding. Grenseverdi for sinkoksid i arbeidsmiljø er 5 mg/m3 luft.

Bruk

Sinkoksid er den kommersielt viktigste sinkforbindelse. Størst forbruk er innen gummiindustrien, der man bruker sinkoksid som akselereringsaktivator ved vulkaniseringen, som fyllstoff og som pigment.

Under navn av sinkhvitt var sinkoksid tidligere det mest brukte hvite malerpigment.

Sinkoksid brukes fremdeles til fremstilling av lakkpigmenter, i grunningsmalinger og sparkelmasser, til fylling av porer og for å hindre soppdannelse. I tekstilindustrien anvendes sinkoksid til mattering, som resistent for anilinsvart, for å gjøre tekstiler ildsikre m.m. Dessuten anvendes sinkoksid som katalysator ved metanolsyntesen, til fremstilling av sikkativer, kitt og lim, glasurer og emaljer.

I kosmetisk og farmasøytisk industri blir sinkoksid brukt som grunnlag for pudder, sminke, salver og plastre. Sinkoksid virker uttørrende, svakt adstringerende og antiseptisk og har stor absorpsjonsevne for ultrafiolett stråling. Det blir derfor brukt som tilsetning til solkremer. Den medisinske bruk av sinkoksid har lange tradisjoner. Allerede Plinius den eldre omtaler sinkoksid som bestanddel av helbredende salve.

En annen anvendelse av sinkoksid er som fotoledende papirbelegg for bruk i kopieringsmaskiner og fargefotografi. Faste oppløselighetsfaser av sinkoksid med små mengder metaller fra d-blokken kan gi fosforer som emitterer lys under påvirkning av røntgenstråler og ultrafiolett stråling.

Sinkperoksid

Sinkperoksid, ZnO2, anvendes som et ikke-irriterende antiseptikum ved sårbehandling, i kosmetiske preparater og ved gummifabrikasjon.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg