lipaser

Artikkelstart

Lipaser er en gruppe fettspaltende enzymer som er viktig i fordøyelsen av fett. Lipaser tilhører gruppen esteraser, og de katalyserer hydrolysen av esterbindinger i triglyserider. Lipaser er utbredt i naturen, særlig i planteriket, men også i f.eks. melk og vev hos dyr og mennesker.

Faktaboks

Uttale
lipˈaser
Etymologi
av gresk ‘fett’ og -ase

Dyreorganismen har en rekke forskjellige lipaser, hvorav tre er særlig viktige:

Lipase fra bukspyttkjertelen

Lipasen fra bukspyttkjertelen er et fordøyelsesenzym som katalyserer hydrolysen av esterbindingene i posisjon 1 og 3 i triglyserider. De monoglyseridene som dannes, tas opp av tarmveggcellene.

Lipase i blodkapillarvegger

Lipasen i blodkapillarveggene i hjertet, fettvev, melkekjertlene og andre vev kalles lipoproteinlipase. I nærvær av visse kofaktorer spalter enzymet triglyseridene i kylomikroner og i lipoproteiner med meget lav densitet (VLDL, Very Low Density Lipoproteins).

Lipase i fettvev

Lipasen som innleder hydrolysen av triglyseridene i fettvev slik at fettsyrene stilles til rådighet for energiformål i organismen, kalles den hormonsensitive lipase. Dette enzymet aktiveres ved fosforylering, katalysert av en cAMP-avhengig proteinkinase. En rekke hormoner, som for eksempel adrenalin, glukagon, ACTH med flere, stimulerer dannelsen av cAMP i fettvev. Visse stoffer, som koffein, bremser nedbrytningen av cAMP. Kaffedrikking fører derfor blant annet til forlenget virkning av denne lipasen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg