Lipaser, fettspaltende enzymer i gruppen esteraser, katalyserer hydrolysen av esterbindinger i triglyserider (fett). Lipaser er utbredt i naturen, særlig i planteriket, men også i f.eks. melk og vev hos dyr og mennesker.

Dyreorganismen har en rekke forskjellige lipaser, hvorav tre er særlig viktige:

1) Lipasen fra bukspyttkjertelen er et fordøyelsesenzym som katalyserer hydrolysen av esterbindingene i posisjon 1 og 3 i triglyserider. De monoglyserider som dannes, tas opp av tarmveggcellene.

2) Lipasen i blodkapillarveggene i hjerte, fettvev, melkekjertel og andre vev kalles lipoproteinlipase. I nærvær av visse kofaktorer spalter enzymet triglyseridene i kylomikroner og i lipoproteiner med meget lav densitet (VLDL, Very Low Density Lipoproteins).

3) Lipasen som innleder hydrolysen av triglyseridene i fettvev slik at fettsyrene stilles til rådighet for energiformål i organismen, kalles den hormonsensitive lipase. Dette enzymet aktiveres ved fosforylering, katalysert av en syklisk AMP-avhengig proteinkinase. En rekke hormoner (adrenalin, glukagon, ACTH m.fl.) stimulerer dannelsen av syklisk AMP i fettvev. Visse stoffer, som koffein, bremser nedbrytningen av syklisk AMP. Kaffedrikking fører derfor blant annet til forlenget virkning av denne lipase. (Se lipoproteiner og frie fettsyrer.)

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.