Lipaser er en gruppe fettspaltende enzymer som er viktig i fordøyelsen av fett. Lipaser tilhører gruppen esteraser, og de katalyserer hydrolysen av esterbindinger i triglyserider. Lipaser er utbredt i naturen, særlig i planteriket, men også i f.eks. melk og vev hos dyr og mennesker.

Faktaboks

Uttale
lipˈaser
Etymologi
av gresk ‘fett’ og -ase

Dyreorganismen har en rekke forskjellige lipaser, hvorav tre er særlig viktige:

Lipase fra bukspyttkjertelen

Lipasen fra bukspyttkjertelen er et fordøyelsesenzym som katalyserer hydrolysen av esterbindingene i posisjon 1 og 3 i triglyserider. De monoglyseridene som dannes, tas opp av tarmveggcellene.

Lipase i blodkapillarvegger

Lipasen i blodkapillarveggene i hjertet, fettvev, melkekjertlene og andre vev kalles lipoproteinlipase. I nærvær av visse kofaktorer spalter enzymet triglyseridene i kylomikroner og i lipoproteiner med meget lav densitet (VLDL, Very Low Density Lipoproteins).

Lipase i fettvev

Lipasen som innleder hydrolysen av triglyseridene i fettvev slik at fettsyrene stilles til rådighet for energiformål i organismen, kalles den hormonsensitive lipase. Dette enzymet aktiveres ved fosforylering, katalysert av en cAMP-avhengig proteinkinase. En rekke hormoner, som for eksempel adrenalin, glukagon, ACTH med flere, stimulerer dannelsen av cAMP i fettvev. Visse stoffer, som koffein, bremser nedbrytningen av cAMP. Kaffedrikking fører derfor blant annet til forlenget virkning av denne lipasen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg