Lipaser, fettspaltende enzymer i gruppen esteraser, katalyserer hydrolysen av esterbindinger i triglyserider (fett). Lipaser er utbredt i naturen, særlig i planteriket, men også i f.eks. melk og vev hos dyr og mennesker.

Dyreorganismen har en rekke forskjellige lipaser, hvorav tre er særlig viktige:

1) Lipasen fra bukspyttkjertelen er et fordøyelsesenzym som katalyserer hydrolysen av esterbindingene i posisjon 1 og 3 i triglyserider. De monoglyserider som dannes, tas opp av tarmveggcellene.

2) Lipasen i blodkapillarveggene i hjerte, fettvev, melkekjertel og andre vev kalles lipoproteinlipase. I nærvær av visse kofaktorer spalter enzymet triglyseridene i kylomikroner og i lipoproteiner med meget lav densitet (VLDL, Very Low Density Lipoproteins).

3) Lipasen som innleder hydrolysen av triglyseridene i fettvev slik at fettsyrene stilles til rådighet for energiformål i organismen, kalles den hormonsensitive lipase. Dette enzymet aktiveres ved fosforylering, katalysert av en syklisk AMP-avhengig proteinkinase. En rekke hormoner (adrenalin, glukagon, ACTH m.fl.) stimulerer dannelsen av syklisk AMP i fettvev. Visse stoffer, som koffein, bremser nedbrytningen av syklisk AMP. Kaffedrikking fører derfor blant annet til forlenget virkning av denne lipase. (Se lipoproteiner og frie fettsyrer.)

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.