maltose
Molekylmodell av maltose. Grå kuler står for karbonatomer. Hvite kuler står for hydrogenatomer. Røde kuler står for oksygenatomer. Strekene står for kjemiske bindinger.
maltose
Lisens: CC BY SA 3.0
maltose
Strukturformel for maltose
maltose
Lisens: CC BY SA 3.0

Maltose er en kjemisk forbindelse som er hvit, krystallinsk og har søt smak. Det er viktig i ølbrygging og brennevinsproduksjon. Det har kjemisk formel C12H22O11.

Faktaboks

Også kjent som

maltsukker

Uttale
maltˈose

Maltose er en sukkerart og er lett løselig i vann. Det er et karbohydrat (disakkarid) som dannes sammen med dekstriner når visse enzymer (amylaser) virker på stivelse.

Maltose finnes i vørteren i ølbryggeriene og i mesken i brennevinsbrenneriene. Stoffet er viktig fordi det omdannes til etanol og karbondioksid ved gjæring. Det er også en hovedbestanddel av maltekstrakt.

Den kjemiske betegnelsen på maltose er 4-O-α-D-glukopyranosyl-D-glukose. Det betyr at molekylet, som har kjemisk formel C12H22O11, er bygd opp av to molekyler glukose (druesukker). Det kan spaltes til glukose ved innvirkning av fortynnede syrer eller av enzymet maltase, som blant annet finnes i gjær og i tarmsaften.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg