maltose

Molekylmodell av maltose. Grå kuler står for karbonatomer. Hvite kuler står for hydrogenatomer. Røde kuler står for oksygenatomer. Strekene står for kjemiske bindinger.
maltose
Lisens: CC BY SA 3.0
Strukturformel for maltose
maltose
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Maltose er en kjemisk forbindelse som er hvit, krystallinsk og har søt smak. Det er viktig i ølbrygging og brennevinsproduksjon. Det har kjemisk formel C12H22O11.

Faktaboks

Uttale
maltˈose
Også kjent som

maltsukker

Maltose er en sukkerart og er lett løselig i vann. Det er et karbohydrat (disakkarid) som dannes sammen med dekstriner når visse enzymer (amylaser) virker på stivelse.

Maltose finnes i vørteren i ølbryggeriene og i mesken i brennevinsbrenneriene. Stoffet er viktig fordi det omdannes til etanol og karbondioksid ved gjæring. Det er også en hovedbestanddel av maltekstrakt.

Den kjemiske betegnelsen på maltose er 4-O-α-D-glukopyranosyl-D-glukose. Det betyr at molekylet, som har kjemisk formel C12H22O11, er bygd opp av to molekyler glukose (druesukker). Det kan spaltes til glukose ved innvirkning av fortynnede syrer eller av enzymet maltase, som blant annet finnes i gjær og i tarmsaften.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg