Maltose er en kjemisk forbindelse som er hvit, krystallinsk og har søt smak. Det er viktig i ølbrygging og brennevinsproduksjon. Det har kjemisk formel C12H22O11.

Maltose er en sukkerart og er lett løselig i vann. Det er et karbohydrat (disakkarid) som dannes sammen med dekstriner når visse enzymer (amylaser) virker på stivelse.

Maltose finnes i vørteren i ølbryggeriene og i mesken i brennevinsbrenneriene. Stoffet er viktig fordi det omdannes til etanol og karbondioksid ved gjæring. Det er også en hovedbestanddel av maltekstrakt.

Den kjemiske betegnelsen på maltose er 4-O-α-D-glukopyranosyl-D-glukose. Det betyr at molekylet, som har kjemisk formel C12H22O11, er bygd opp av to molekyler glukose (druesukker). Det kan spaltes til glukose ved innvirkning av fortynnede syrer eller av enzymet maltase, som blant annet finnes i gjær og i tarmsaften.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.