Maltose, maltsukker, hvit krystallinsk forbindelse med søt smak, lett løselig i vann. Det er et karbohydrat (disakkarid) som dannes sammen med dekstriner når visse enzymer (amylaser) virker på stivelse. Maltose finnes i vørteren i ølbryggeriene og i mesken i brennevinsbrenneriene og er viktig fordi den omdannes til etanol og karbondioksid ved gjæring. Den er også en hovedbestanddel av maltekstrakt. Maltosens kjemiske navn er 4-O-α-D-glukopyranosyl-D-glukose, hvilket sier at molekylet, med formelen C12H22O11, er bygd opp av to molekyler glukose (druesukker). Det kan spaltes til glukose ved innvirkning av fortynnede syrer eller av enzymet maltase, som bl.a. finnes i gjær og i tarmsaften.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.