amygdalin
Molekylmodell av amygdalin. Grå kuler står for karbonatomer. Hvite kuler står for hydrogenatomer. Røde kuler står for oksygenatomer. Blå kuler står for nitrogenatomer. Strekene står for kjemiske bindinger.
amygdalin
Lisens: CC BY SA 3.0
amygdalin
Strukturformel for amygdalin
amygdalin
Lisens: CC BY SA 3.0

Amygdalin er et stoff som finnes i bitre mandler og mange andre fruktkjerner.

Faktaboks

Også kjent som
amygdalosid
Uttale
amygdalˈin
Etymologi
av gresk ‘mandel’

Amygdalin er et glykosid og kan spaltes av enzymet emulsin eller av fortynnet syre til druesukker, benzaldehyd (bittermandelolje) og blåsyre.

Det er et hvitt krystallinsk stoff som er lett løselig i vann og smaker meget bittert.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg