amygdalin

Molekylmodell av amygdalin. Grå kuler står for karbonatomer. Hvite kuler står for hydrogenatomer. Røde kuler står for oksygenatomer. Blå kuler står for nitrogenatomer. Strekene står for kjemiske bindinger.
amygdalin
Lisens: CC BY SA 3.0
Strukturformel for amygdalin
amygdalin
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Amygdalin er et stoff som finnes i bitre mandler og mange andre fruktkjerner.

Faktaboks

Uttale
amygdalˈin
Etymologi
av gresk ‘mandel’
Også kjent som
amygdalosid

Amygdalin er et glykosid og kan spaltes av enzymet emulsin eller av fortynnet syre til druesukker, benzaldehyd (bittermandelolje) og blåsyre.

Det er et hvitt krystallinsk stoff som er lett løselig i vann og smaker meget bittert.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg