gåsunger

Gåsunger med knoppskjell på seljetre.
Gåsunger på Bygdøy
Lisens: CC BY NC SA 3.0
Hannrakler hos selje seint i blomstringa etter at pollenbærerne har strukket seg. På to av raklene ser man tydelig at pollenbærerne på den sida som vender mot sola strekker seg først.
Selje, hannrakler
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Gåsunger er navn på de aksforma blomsterstandene hos selje og andre arter i slekta Salix. Disse artene blomstrer på bladløse kvister tidlig om våren. Artene i slekta er særbu og det er særlig de lubne, gule aksene hos hannplantene navnet er knytta til. Aksene på hunnplantene er grågrønne. Gåsunger er blant de første blomstene om våren og er blant de første vårtegnene.

Salix-slekta er i en mellomstilling mellom vindpollinering og insektpollinering, og blomstene produserer nektar. Siden de blomster før de fleste andre plantene er de svært viktige for de tidligste insektene om våren og selje og andre besøkes av tidlige insekter som humler, bier, sommerfugler og andre for samling av nektar og pollen.

Gåsunger som navn er brukt over hele landet, men kan noen steder være av nyere dato. Det er registrert mange andre mer eller mindre lokale navn. Katt(e)labber har stor utbredelse, og pusekatter, pusunger eller seljepuser er også registrert fra mange steder.

En helt annen gruppe navn som har vært ganske utbredt er palmer, seljepalmer eller påskepalmer, som trolig har sammenheng med tradisjoner knytta til å samle slike kvister ved påsketider og da gjerne til palmesøndag.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Høeg, Ove Arbo (1974). Planter og tradisjon. Floraen i levende tale og tradisjon i Norge 1925–1973 Oslo: Universitetsforlaget. (Tilgjengelig digitalt på Nasjonalbiblioteket)

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg