Jesu' inntog i Jerusalem. Dette relieffet i elfenben er utstilt på British Museum, og stammer fra den bysantinske perioden i kunsthistorien, rundt år 1000-1100.
Av /British Museum.
Lisens: CC BY NC SA 3.0
Jesus som rir inn i Jerusalem framstilt i et manuskript fra middelalderen.
Av /National Library of the Netherlands.
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Palmesøndag er søndagen før første påskedag. Den innleder påskehøytiden. Etter palmesøndag kommer den stille uke. Palmesøndag feires til minne om Jesu' inntog i Jerusalem, da folket hyllet ham med palmeblader, ifølge Johannesevangeliet kapittel 12, vers 13.

I den katolske kirke feires dagen blant annet med en prosesjon med vigslede grener. Tradisjonen med palmeprosesjoner er mange steder blitt tatt opp igjen i Den norske kirkes gudstjeneste på palmesøndag. Reformasjonen bidro trolig til at palmesøndag mistet mange av funksjonene i folkelivet som den hadde hatt i katolsk tid.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Svein Ålvik

Jeg søkte på "påskeuken" og fikk 6 treff. Ett av dem var denne artikkelen om "Palmesøndag".Her fremgår det at påskeuken er uka før 1. påskedag.Et annet treff er "Påskeuken". Her står det noe helt annet:Festuken som kirken feirer mellom påskedag og 1. søndag etter påske, i Norge ofte en feilaktig betegnelse for uken før påske, den såkalte «stille uke».Noe må nok rettes opp i snl :-)Om det siste er riktig (hvilket jeg tror det er) er påsketida tida fra 1. påskedag til pinse !Aller beste hilsensvein ålvik

svarte Anne Grete Nilsen

Hei, - og takk for at du påpekte unøyaktigheter i forbindelse med Påskeuken. I artikkelen påske har vi formulert det slik nå:"Festuken som kirken feirer mellom palmesøndag og 1. påskedag."Vennlig hilsenAnne Grete NilsenRed.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg