Jesu' inntog til Jerusalem
Jesu' inntog i Jerusalem. Dette relieffet i elfenben er utstilt på British Museum, og stammer fra den bysantinske perioden i kunsthistorien, rundt år 1000-1100.
Av /British Museum.
Lisens: CC BY NC SA 3.0
Jesus rir inn til Jerusalem på et esel
Jesus som rir inn i Jerusalem framstilt i et manuskript fra middelalderen.
Av /National Library of the Netherlands.
Lisens: CC BY SA 3.0

Palmesøndag er søndagen før første påskedag. Palmesøndag er første dag i den stille uke og innleder påskehøytiden. Dagen feires til minne om Jesu' inntog i Jerusalem på et esel, da folket hyllet ham med palmeblader. Inntoget er skildret i alle fire evangeliene.

I den katolske kirke feires dagen blant annet med en prosesjon med vigslede grener. Tradisjonen med palmeprosesjoner er mange steder blitt tatt opp igjen i Den norske kirkes gudstjeneste på palmesøndag. Reformasjonen bidro trolig til at palmesøndag mistet mange av funksjonene i folkelivet som den hadde hatt i katolsk tid.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (2)

skrev Svein Ålvik

Jeg søkte på "påskeuken" og fikk 6 treff. Ett av dem var denne artikkelen om "Palmesøndag".Her fremgår det at påskeuken er uka før 1. påskedag.Et annet treff er "Påskeuken". Her står det noe helt annet:Festuken som kirken feirer mellom påskedag og 1. søndag etter påske, i Norge ofte en feilaktig betegnelse for uken før påske, den såkalte «stille uke».Noe må nok rettes opp i snl :-)Om det siste er riktig (hvilket jeg tror det er) er påsketida tida fra 1. påskedag til pinse !Aller beste hilsensvein ålvik

svarte Anne Grete Nilsen

Hei, - og takk for at du påpekte unøyaktigheter i forbindelse med Påskeuken. I artikkelen påske har vi formulert det slik nå:"Festuken som kirken feirer mellom palmesøndag og 1. påskedag."Vennlig hilsenAnne Grete NilsenRed.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg