Fysisk størrelse er en egenskap til et fysisk objekt, et fenomen eller noe annet som kan bestemmes kvantitativt ved hjelp av måling. Noen eksempler på fysiske størrelser er lengde, frekvens og tid.

En fysisk størrelse blir ofte betegnet med et symbol som etter internasjonale anbefalinger helst skal settes i kursiv for å skille det fra andre kategorier symboler. For eksempel blir den fysiske størrelsen lengde ofte angitt med symbolet l, og masse angis med symbolet m.

Symbolet skal bare skrives med én bokstav, som kan være latinsk eller gresk. I tillegg kan den utstyres med en indeks i senket skrift for å angi en nærmere presisering. For eksempel kan symbolet for energi, E, bli skrevet som Ek for å avgrense størrelsen til kinetisk energi, mens Ep betegner potensiell energi.

For å angi en fysisk størrelse brukes en kombinasjon av måltall og målenhet. Måltallet angir hvor mange målenheter den fysiske størrelsen består av.

<fysisk størrelse> = <måltall> <målenhet>

For eksempel kan den fysiske størrelsen lengde angis i målenheten meter med uttrykket:

l = 10 m

der l er symbolet for lengde, 10 er måltallet og m er symbolet for meter.

I et enhetssystem er de viktigste fysiske størrelsene utpekt som grunnstørrelser. SI-systemet har valgt ut syv grunnstørrelser. I tillegg har SI-systemet gitt navn til en rekke fysiske størrelser som er avledet av disse grunnstørrelsene. Anbefalt symbol for noen av de viktigste størrelsene, med tilhørende målenhet, er vist i tabellen nedenfor.

Størrelse Symbol SI-enhet Symbol
lengde l meter m
planvinkel φ radian rad
romvinkel Ω steradian sr
masse m kilogram kg
kraft F newton N
trykk P pascal Pa
energi E joule J
varmeenergi Q joule J
effekt P watt W
tid t sekund s
frekvens F hertz Hz
elektrisk strøm I ampere A
elektrisk spenning V volt V
elektrisk motstand R ohm Ω
kapasitans C farad F
impedans Z ohm Ω
termodynamisk temperatur T kelvin K
stoffmengde n mol mol
lysstyrke Iv candela cd

Siden det finnes mange fysiske enheter, vil det forekomme at samme symbol blir brukt flere ganger. Generelt bør man derfor beskrive hva symbolet representerer før det tas i bruk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (3)

skrev Ovar Skjevdal

I tabellen blir begrepet “symbol" brukt både om størrelsene og SI-enhetene. Er det bevisst valgt å bruke begrepet "symbol" når det er snakk om SI-enheter eller hadde det vært “mer riktig" å bruke begrepet “målenhet" istedenfor?

skrev Knut Hofstad

Poenget er å få fram forskjellen mellom størrelse og målenhet. Alle størrelser og målenheter har hvert sitt navn, og hvert navn har et symbol som er mer eller mindre standardisert. Symbolet er en kortversjon av navnet som for eksempel kan brukes i formler for å gjøre dem enklere.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg