kapasitans

En kondensator har to ledende plater med isolasjon mellom. Når kondensatoren er oppladet, er det positiv ladning på den ene plata og negativ på den andre.
Kapasitans
Av .

Artikkelstart

Kapasitans er evnen et elektrisk ledende legeme eller et system av ledere har til å oppta elektrisk ladning.

Faktaboks

Uttale
kapasitˈans
Etymologi
til kapasitet
Også kjent som

tidligere kalt elektrisk kapasitet

Definisjon

Begrepet kapasitans brukes mest i forbindelse med elektriske kondensatorer. Kondensatorer består av to ledere, ofte formet som plater atskilt av et tynt, isolerende mellomlegg. Kapasitansen er da definert som ladningen Q på den positive platen delt på spenningen U mellom platene: \[ C = \frac{Q}{U} \] Kapasitansen C av to parallelle plater med areal S og avstand d er gitt ved C = εS/d, hvor ε er permittiviteten for stoffet mellom platene.

Enhet

SI-enhet for kapasitans er farad, symbol F, oppkalt etter Michael Faraday (1791–1867). 1 F = 1 coulomb/volt. Enheten er stor i forhold til praktiske verdier for kondensatorer, og kapasitans blir derfor gjerne angitt i pikofarad (1 pF = 10−12 F), i nanofarad (1 nF = 10−9 F) eller mikrofarad (1 μF = 10−6 F).

Kretsligning

Sammenhengen mellom strøm mot den ene platen og spenningen over en kondensator er gitt av \[ I = C\frac{dU}{dt} \] Det vil si at strømmen er proporsjonal med den tidsderiverte av spenningen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg