måling (naturvitenskap)

Målebånd til bruk for måling
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Måling er kvantitativ fastlegging av egenskaper til et objekt eller fenomen. Formålet med måling er å etablere et grunnlag for å kunne sammenligne med andre objekter eller fenomener.

I naturvitenskapen er måling et viktig fundament for å avdekke lovmessige sammenhenger i naturen, og inngår som en del av metrologien.

Ved hjelp av måling fastsettes den fysiske størrelsen av et objekt eller et fenomen. For å måle den fysiske størrelsen må man ha et egnet måleinstrument der den fysiske størrelsen kan angis som kombinasjon av et avlest måltall og en målenhet. Målenheten er en standardisert størrelse som brukes som sammenligningsgrunnlag, og måltallet er en numerisk verdi som angir hvor mange målenheter en fysisk størrelse inneholder. I SI-systemet er alle målenhetene basert på en kombinasjon av de syv grunnenhetene meter, kilogram, sekund, ampere, kelvin, mol og candela.

Måling er alltid forbundet med en viss grad av måleusikkerhet slik at det oppstår en målefeil, det vil si et avvik mellom målt verdi og sann verdi. Måleusikkerheten reflekterer nøyaktigheten i måleinstrumentet, og kan skyldes en tilfeldig eller systematisk feil i måleprosedyren.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg