Candela er en målenhet  for lysstyrke, og en av grunnenhetene i SI-systemet. Symbolet for candela er cd. 

Enhetsverdien er omtrent lik lysstyrken fra et stearinlys. Dette har sammenheng med valget av enhetsnavnet candela, som er latinsk og kan oversettes med stearinlys.

Én candela er fastsatt som lysstyrken i en gitt retning fra en kilde som sender ut monokromatisk lys med en frekvens på 540 GHz (540 · 1012 hertz), og en utstrålt effekt i den gitte retningen på 1/683 watt per steradian. Frekvensen samsvarer med en bølgelengde på cirka 555 nanometer, som er nær midten av det synlige spekteret og av øyet oppfattes som grønt. Her er øyet mest følsomt for elektromagnetisk stråling

Definisjonen av candela ble vedtatt av Generalkonferansen for mål og vekt i 1979. Definisjonen beskriver kun hvordan man kan lage en lyskilde som stråler ut én candela, men foreløpig er det ikke spesifisert hvordan stråling med andre frekvenser må vektes i overensstemmelse med øyets spektrale følsomhetskurve.

Tidligere var candela definert med utgangspunkt i utstrålingen fra størknende platina. Candela ble i 1948 innført som erstatning for de to tidligere brukte enhetene hefnerlys og normallys. Definisjonene av disse var også basert på utstrålingen fra en standardisert lyskilde. Da lysende fra disse har avvikende spektral sammensetning, blir det vanskelig å angi noen eksakt sammenheng mellom enhetene. Vanligvis regnes:

  • 1 hefnerlys  = 0,92 cd
  • 1 normallys = 1,02 cd

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.