Termodynamisk temperatur er en temperatur definert ved carnotsyklusen.

Faktaboks

Uttale
termodynˈamisk temperatur

Temperatur kan sies å være et objektivt mål på det som i dagliglivet blir oppfattet som varme eller kulde. Temperaturen påvirker en rekke fenomener i naturen og disse egenskapene kan utnyttes når temperaturen skal måles. For eksempel vil den elektriske motstanden i et stoff endre seg med temperaturen og de fleste materialer utvider seg med økende temperatur. Ved å utnytte denne sammenhengen mellom materiale og temperatur kan man fastsette en temperaturskala. Slike skalaer er å betrakte som erfaringsbaserte.

Termodynamisk temperatur bygger imidlertid på en teoretisk forståelse av temperaturen slik den er beskrevet i carnotsyklusen. Dette er en ideell prosess som angir hvor mye av den termiske energien i en gass som kan omsettes som mekanisk arbeid. Prosessen definerer et absolutt nullpunkt som blir nullpunktet på en termodynamisk temperaturskala. Eksempler på termodynamisk temperaturskala er kelvinskalaen og rankineskalaen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg