Faktaboks

Fela Kuti

Fela Anikulapo Kuti

Uttale
kˈuti
Født
15. oktober 1938, Abeokuta, Nigeria
Død
2. august 1997, Lagos, Nigeria
Fela Kuti under en konsert i Paris i 1986.
/AP.

Fela Kuti var en nigeriansk sanger, komponist og musiker. Han spilte tenorsaksofon og andre instrumenter. Fela Kuti er far til musikeren Femi Kuti.

Fela Kuti var en en stilskaper i moderne afrikansk populærmusikk med en syntese av tradisjonell folkemusikk og elementer fra afrikansk-amerikansk musikk. Kuti gjorde seg gjeldende i Lagos fra midten av 1960-årene, og etter et opphold i USA i 1969 begynte han å skrive sangtekster med politisk brodd mot maktmisbruk og korrupsjon. Ganske snart ble han noe av en folkehelt og en torn i øyet på myndighetene i Nigeria. I 1977 ble hjemmet hans brent ned under en politirazzia, og i 1984 ble han dømt for valutasmugling i en heller tvilsom rettssak og satt fengslet i nærmere to år. Imidlertid fortsatte han ufortrødent med sin kombinasjon av politisk agitasjon og dansevennlig musikk, kalt afrobeat.

Utvalgte album

Blant en lang rekke album kan nevnes:

  • Alagbon Close (1974)
  • Zombie (1977)
  • Black President (1981)
  • Teacher Don't Teach Me No Nonsense (1987)
  • Underground System (1992)

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg