Tre sprayes med flammehemmere
Flammehemmende kjemikalier brukes blant annet til noen typer tekstil, til trevare og bygningsprodukter, og elektronisk materiale.

Flammehemmende middel er stoff som tilsettes, eller behandling som utføres på, et materiale for å dempe eller forsinke flammer eller redusere flammespredningshastigheten. Flammehemningen virker fysisk eller kjemisk, enten som en barriere mellom flammene og det brennbare materialet, eller ved å begrense oksygentilgangen til brannen.

Brannhemmende middel brukes for å nedsette et materiales evne til antennelse og forbrenning.

Flammehemmende kjemikalier brukes blant annet til noen typer tekstil, til trevarer og bygningsprodukter, og elektronisk materiale. Vanlige flammehemmende midler er uorganiske forbindelser bestående av aluminium, ammonium eller borsyre, halogenerte flammehemmere (halogenene er fluor, klor, brom, jod, astat og tenness), fosfororganiske forbindelser eller nitrogenbaserte flammehemmere.

Det kan være forbundet helserisiko med bruk av brann- og flammebrannhemmende midler.

Bruk av flammehemmende og brannhemmende middel er tiltak for å øke brannsikkerheten. Det er likevel ikke slik at denne typen midler nødvendigvis vil dempe en brann eller avslutte en forbrenning. For eksempel er flammehemmende eller brannhemmende midler mindre virkningsfulle desto høyere temperaturen i materialet er før antennelse.

Flammehemmende materialer

Materialer som er behandlet med flammehemmende eller brannhemmende middel, kalles flammehemmende materialer.

Tekstiler

Branntest av uniformer
Brannfaren varierer med antennelighet, varmeutvikling, flammespredningshastighet og hvorvidt materialet smelter og drypper. Dette er egenskaper som igjen avhenger av fiberinnhold, etterbehandlinger, stoffets struktur og kjemikalieinnhold, det ferdige produkts utforming og kombinasjonen med andre materialer.Bildet viser en branntest av ulike militæruniformer.
Branntest av uniformer
Av .

De fleste typer tekstiler kan gjøres tungt antennelige ved behandling med brann- eller flammehemmende midler, og brukes blant annet i gardiner, arbeidsklær, sengetøy og stofftrekk til møbler. De brukes også i vanlige klær som skjorter og jakker.

Til bomull er det mest vanlig å bruke visse typer av organiske ammonium-fosforforbindelser. De tåler vask, men ved bruk av såpe i nærvær av kalk (særlig utpreget i hardt vann) kan det felles ut kalksåpe, som reduserer den brannhemmende virkningen. For bestemte formål kan det også benyttes vannløselige forbindelser av ammonium, bor eller enkle organiske stoffer.

Til impregnering av ull brukes visse titan-, zirkonium- eller wolframforbindelser. De er vaskebestandige.

Det kan også lages tekstiler som er så å si ubrennbare. Disse brukes av folk som arbeider med åpen flamme, for eksempel i klærne til brannfolk og arbeidere i smelteverksindustrien. De mest kjente er Nomex, Kevlar og PBI.

Spesielle produkter som branntepper (som brukes til å slokke brann) og smekker (som forhindrer antennelse av klær, for eksempel for røykere), er oftest laget av ubrennbare tekstiler. Disse produktene kan også være av flammehemmende materialer.

Møbler og annet inventar

Enkelte land krever at overflatematerialene til ordinære møbler som stoler og sofaer, skal være av flammehemmende materialer. For å gjøre madrasser til senger og stopp av termoplast i møbler tungt antennelig, tilsettes plastmaterialet flammehemmere under produksjonsprosessen.

Bygningsprodukter

Brannvernlovgivningen for større eller komplekse bygg inneholder krav til ubrennbarhet for enkelt bygningselementer. Behandling av brennbare materialer som treverk eller termoplast med brann- eller flammehemmende midler gjør ikke disse materialene ubrennbare, men sammen med andre tiltak vil de i spesielle tilfelle kunne anvendes som erstatning for ubrennbare materialer.

Brennbare bygningsprodukter kan oppnå en bedre brannteknisk klasse ved tilsetting eller behandling av brann- eller flammehemmende midler.

Elektriske materialer

Kabler og andre elektrisk isolerende materialer er oftest av en eller annen form for plast. For at disse skal være beskyttet mot antennelse, og for at de skal kunne oppnå tilstrekkelig brannklasse, tilsettes det aktuelle plastproduktet brann- eller flammehemmende midler under produksjonsprosessen. Kabler kan også smøres inn med flammehemmende stoffer.

Helsefare i forbindelse med flammehemmende midler

Mange av de kjemiske forbindelsene som benyttes for å gjøre materialer flammehemmende inneholder halogener, som blant annet er grunnstoffene som brom, fluor og klor.

Disse kan i seg selv være kreftfremkallende, og de kan ved mer eller mindre god forbrenning medføre at det produseres kreftfremkallende stoffer. Eksempler på dette er halogenerte flammehemmere.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg