Kabel, fellesbetegnelse for sammenspunne, tauaktige konstruksjoner av organiske fibrer, stål- eller metalltråd. Kabler av organiske fibrer (tau) fremstilles av hamp, bomull eller nylonfibrer (sjelden av ståltråd), spunnet (slått) av 3 eller 4 tynnere trosser. Kabelslått tauverk brukes særlig til slepere og svære fortøyninger.

Kabel til elektriske ledninger fremstilles av kobbertråd eller aluminiumstråd med kjerne av stål. Bærekabel fremstilles alltid av ståltråder, som på forskjellig måte er spunnet sammen. Er kabelen fremstilt av runde tråder, får man en såkalt åpen kabel. Lukket kabel fremstilles av ståltråd med et spesielt profil som gir en kabel med glatt overflate (ståltau). For å motvirke rustdannelse blir kabeltrådene enten forsinket eller innsatt med et rustbeskyttende stoff (tjæreprodukt).

Bærekabel for større hengebroer, taubaner o.l. er fremstilt av ståltråd med forskjellige profiler med tverrmål 2–6 mm med stor bruddstyrke og kan være spunnet av et stort antall tråder. I f.eks. Grenlandsbrua (1996) er det brukt kabler med nominell diameter fra 84 mm til 139 mm. De største kablene er spunnet av 476 tråder og har en nominell bruddstyrke på 2140 tonn (21000 kN).

Se også elektrisk kabel, telekabler.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.