kabel

Figur 1.
Tau
Av .

Artikkelstart

Kabel er en fellesbetegnelse for sammenspunne, tauaktige konstruksjoner av organiske fibrer, ståltråd eller metalltråd.

Tauverk

Tauverk fremstilles gjennom flere distinkte operasjoner. Tradisjonelt spinnes naturfiber til garn, disse tvinnes til kordeler, som igjen tvinnes (slås) til ferdig tauverk, ofte kalt trosse.

I tillegg kan man tvinne tre eller fire trosser sammen til en kabel. Før det ble mulig å produsere gode ankerkjettinger i stål, var det vanlig å bruke slik kraftig kabel til ankring av store skip. Kabel ble også brukt til slepere og fortøyning når stor styrke var nødvendig.

Elektriske kabler

Kabel til elektriske ledninger fremstilles av kobbertråd eller aluminiumstråd med kjerne av stål. Bærekabel fremstilles alltid av ståltråder, som på forskjellig måte er spunnet sammen. Er kabelen fremstilt av runde tråder, får man en såkalt åpen kabel. Lukket kabel fremstilles av ståltråd med et spesielt profil som gir en kabel med glatt overflate (ståltau). For å motvirke rustdannelse blir kabeltrådene enten forsinket eller innsatt med et rustbeskyttende stoff (tjæreprodukt).

Bærekabler

Bærekabel for større hengebroer, taubaner og lignende er fremstilt av ståltråd med forskjellige profiler med tverrmål 2–6 millimeter med stor bruddstyrke og kan være spunnet av et stort antall tråder. I for eksempel Grenlandsbrua (1996) er det brukt kabler med nominell diameter fra 84 millimeter til 139 millimeter. De største kablene er spunnet av 476 tråder og har en nominell bruddstyrke på 2140 tonn (21000 kN).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg