astat

Artikkelstart

Astat er et grunnstoff som tilhører gruppe 17, halogenene, i periodesystemet. Det er radioaktivt og har ingen stabile isotoper. Atomsymbolet for astat er At.

Faktaboks

Uttale
astˈat
Etymologi
av gresk ‘ustabil’

Forekomst

Astat forekommer i naturen bare som partielle ledd i actinium-serien (215At, t½= 0,1 ms, 219At, t½= 56 s) og i uran-serien (218At, t½= 1,5 s). Naturlig produserte nøytroner reagerer med Th,U og av dette dannes 217At,t½= 32,3 ms, i likevekt med 233U.

Historikk og egenskaper

Astat ble først fremstilt i 1940 ved University of California av Dale R. Corson, Ken R. MacKenzie og Emilio Segrè ved å bestråle vismut med energirike alfapartikler.

Bortsett fra 192At er atomer av astat med massetall fra 191 til 223, i alt 32 isotoper, blitt laget og identifisert. Den mest langlivede, 210At, har en halveringstid på bare 8,1 timer. Selv om det derfor bare er mulig å undersøke tracermengder av astat, er flere av grunnstoffets kjemiske egenskaper rimelig godt kjent.

Stort sett oppfører astat seg som man kan forvente ved å ekstrapolere fra egenskapene til de lettere halogenene, særlig jod. Astat skiller seg imidlertid fra de øvrige halogenene ved at det har en svak metallisk karakter, ved at det for eksempel bindes lett som sulfid. Ellers er det kjent at forbindelsene AtI,AtBr, AtCl. HAt og CH3At blir dannet, mens At2 er uvisst.

Ved inhalasjon vil At, som jod, akkumuleres i skjoldbruskkjertelen.

Astat

Kjemisk symbol At
Atomnummer 85
Relativ atommasse 209,9871 (ustabil, viktigste isotop)
Smeltepunkt 302 °C
Kokepunkt 337 °C
Densitet -
Oksidasjonstall -I, I, III, V, VII
Elektronkonfigurasjon [Xe]4f145d106s26p5

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg