elektrisk isolasjon

Elektrisk isolasjon. To isolatorer.

Av /Store norske leksikon ※.

Artikkelstart

Elektrisk isolasjon brukes for å isolere spenningsførende og strømførende elektriske ledninger adskilt fra omverdenen og for å hindre berøringsskader på mennesker og dyr samt kortslutning mellom to ledere.

Dette er bestemt i Forskrift om elektriske lavspenningsanlegg og NEK 400:2018 og måles med et eget instrument som kalles installasjonstester eventuelt isolasjonstester som ble kalt for "megger".

Isolasjonsmaterialer

Materialtype og utforming på isolasjonen er avhengig av hva slags type elektrisk ledning som skal isoleres og hva den skal isoleres fra. Eksempler på dette er:

Naturprodukter

Glimmer har stor fasthet mot elektrisk gjennomslag og tåler varme og stort trykk. Det brukes som isolasjon mellom kommutatorsegmentene på elektriske maskiner og til fremstilling av forskjellige glimmerprodukter som brukes til isolasjon av høyspenningsviklinger i maskiner. Glimmerprodukter i form av ark er godt egnet som isolasjon for kommutatorer og statorviklinger i elektriske maskiner. Tre brukes vesentlig som konstruksjonsmateriale til understøttelse av viklinger. I luft må treet være impregnert mot fuktighet.

Keramiske produkter

Porselen er det mest brukte materiale for støtteisolatorer og gjennomføringer i elektriske apparatanlegg og for luftledningsisolatorer.Steatitt (talk) og lignende produkter av kleberstein brukes som isolasjon i elektriske varmeapparater.Glass brukes til luftledningsisolatorer.Av glassfiber fremstilles glasstekstiler som har stor anvendelse som isolasjonsmateriale i elektromaskinbygging.

Tekstilprodukter

Bomull brukes i form av tråd til omspinning av ledninger, for eksempel til isolasjon av de enkelte ledere i maskin- og transformatorviklinger. De ferdige spolene blir ofte omviklet med bomullsbånd. Der hvor det er liten plass til isolasjonen, som i instrumenter og svakstrømsapparater, brukes omspinning av silke. Også produkter av lin, hamp og jute har en del anvendelse.

Papirprodukter

Papir blir brukt til isolasjon i elektriske kabler og transformatorer. I form av spesielt fremstilt hard kartong blir det brukt som underlag for viklinger i maskiner og transformatorer.Av papir i forbindelse med forskjellige lakker og impregneringsstoffer blir det laget laminater i form av plater, sylindere, rør, stenger og enkle formstykker.

Gummi

Gummi brukes til isolasjon av ledninger for lavspenning. Gummiisolasjonen som er vulkanisert, er elastisk og gir en god beskyttelse mot fuktighet.Gummiisolasjon, som tidligere var enerådende for lavspenningsledninger, brukes nå hovedsakelig til bevegelige ledninger, idet de termoplastiske kunststoffer har erstattet gummi for ledninger og kabler til fast installasjon.Syntetisk gummi har bedre varme- og værbestandighet enn naturgummi og fortrenger også denne. Hardgummi eller ebonitt brukes som plater, stenger og rør i elektriske apparater.

Oljer

Linolje er impregneringsmiddel for tøy-, papir- og treisolasjon. Transformatorolje fremstilles av petroleum, og den må være helt fri for fuktighet. Foruten til transformatorer brukes den også til fylling av oljebrytere og andre høyspenningsapparater.Syntetiske oljer har høy brannsikkerhet og brukes blant annet til kondensatorer.

Lakk

Lakker brukes som impregnerings- og bestrykningsmidler for fiberstoffer. Trådemaljelakk, som danner et fast og elastisk belegg, er blitt en fellesbetegnelse for lakker som brukes som isolasjon på blanktråd. For ledninger som ikke blir utsatt for høye temperaturer, brukes lakker på oljebasis. Mot høye temperaturer brukes forskjellige kunstharpiksersom basis.

Plast

Tverrbundet polyetylen (PEX) har høy termisk stabilitet og brukes i til isolasjon av høyspenningskabler. Bildet viser diverse typer PEX-kabler for sjø- og jordforlegning.

Av /NTB Scanpix ※.

Termoplaster har fått en dominerende betydning for isolasjon av ledninger og kabler.PVC (polyvinylklorid) som har høy elektrisk isolasjonsmotstand og er mekanisk sterk, benyttes i første rekke for lavspenning. PVC-isolerte kabler får mindre dimensjoner og vekt enn tilsvarende gummiisolerte kabler.Polyetylen har mindre dielektriske tap enn PVC, og brukes til isolasjon av svakstrømskabler. Tverrbundet polyetylen (PEX) har dessuten høy termisk stabilitet og brukes i til isolasjon av høyspenningskabler (se PEX-kabel).Andre kunststoffer som polyester, epoksyharpikser, silikoner, polytetrafluoretylen (teflon), melaminformaldehyd, brukes også. En del av disse stoffene er herdeplastsom fremstilles i flytende form og herder ved eventuell varmeprosess til et fast stoff med meget gode elektriske isolasjonsegenskaper. De benyttes til impregnering av generatorviklinger, innstøping av måletransformatorer, motorviklinger, og lignende.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg