Ledere i en kabel. det brukes vanligvis PVC isolasjon rundt hver leder og rundt alle lederne (kappe).
.
Lisens: CC BY 2.0

Elektrisk isolasjon brukes for å isolere spenningsførende og strømførende elektriske ledninger adskilt fra omverdenen, og for å hindre berøringsskader på mennesker og dyr samt kortslutning mellom to ledere.

Dette er bestemt i Forskrift om elektriske lavspenningsanlegg med henvisning til normen NEK 400, og måles med et eget instrument som kalles installasjonstester eller isolasjonstester, også kjent som megger.

Isolasjonsmaterialer

Materialtype og utforming på isolasjonen er avhengig av hva slags type elektrisk ledning som skal isoleres og hva den skal isoleres fra. Eksempler på dette er:

Naturprodukter

Glimmer har stor fasthet mot elektrisk gjennomslag og tåler varme og stort trykk. Det brukes som isolasjon mellom kommutatorsegmentene på elektriske maskiner og til fremstilling av forskjellige glimmerprodukter som brukes til isolasjon av høyspenningsviklinger i maskiner. Glimmerprodukter i form av ark er godt egnet som isolasjon for kommutatorer og statorviklinger i elektriske maskiner. Tre brukes vesentlig som konstruksjonsmateriale til understøttelse av viklinger. I luft må treet være impregnert mot fuktighet.

Keramiske produkter

elektrisk isolasjon

To isolatorer av glass eller porselen.

Av /Store norske leksikon ※.

Porselen er det mest brukte materiale for støtteisolatorer og gjennomføringer i elektriske apparatanlegg og for luftledningsisolatorer. Steatitt (talk) og lignende produkter av kleberstein brukes som isolasjon i elektriske varmeapparater. Glass brukes til luftledningsisolatorer. Av glassfiberfremstilles glasstekstiler som har stor anvendelse som isolasjonsmateriale i elektromaskinbygging. Luftledningsisolatorer blir produsert i ulike utgaver og de mest kjente er hengeisolator, piggisolator og strekkisolator

Tekstilprodukter

Bomull brukes i form av tråd til omspinning av ledninger, for eksempel til isolasjon av de enkelte ledere i maskin- og transformatorviklinger. De ferdige spolene blir ofte omviklet med bomullsbånd. Der hvor det er liten plass til isolasjonen, som i instrumenter og svakstrømsapparater, brukes omspinning av silke. Også produkter av lin, hamp og jute har en del anvendelse.

Papirprodukter

Papir blir brukt til isolasjon i elektriske kabler og transformatorer. I form av spesielt fremstilt hard kartong blir det brukt som underlag for viklinger i maskiner og transformatorer. Av papir i forbindelse med forskjellige lakker og impregneringsstoffer blir det laget laminater i form av plater, sylindere, rør, stenger og enkle formstykker.

Gummi

Gummi brukes til isolasjon av ledninger for lavspenning. Gummiisolasjonen som er vulkanisert, er elastisk og gir en god beskyttelse mot fuktighet. Gummiisolasjon, som tidligere var enerådende for lavspenningsledninger, brukes nå hovedsakelig til bevegelige ledninger, idet de termoplastiske kunststoffer har erstattet gummi for ledninger og kabler til fast installasjon. Syntetisk gummi har bedre varme- og værbestandighet enn naturgummi og fortrenger også denne. Hardgummi eller ebonitt brukes som plater, stenger og rør i elektriske apparater.

Oljer

Linolje er impregneringsmiddel for tøy-, papir- og treisolasjon. Transformatorolje fremstilles av petroleum, og den må være helt fri for fuktighet. Foruten til transformatorer brukes den også til fylling av oljebrytere og andre høyspenningsapparater. Syntetiske oljer har høy brannsikkerhet og brukes blant annet til kondensatorer.

Lakk

Lakker brukes som impregnerings- og bestrykningsmidler for fiberstoffer. Trådemaljelakk, som danner et fast og elastisk belegg, er blitt en fellesbetegnelse for lakker som brukes som isolasjon på blanktråd. For ledninger som ikke blir utsatt for høye temperaturer, brukes lakker på oljebasis. Mot høye temperaturer brukes forskjellige kunstharpikser som basis.

Plast

Elektrisk kabel

Tverrbundet polyetylen (PEX) har høy termisk stabilitet og brukes i til isolasjon av høyspenningskabler. Bildet viser diverse typer PEX-kabler for sjø- og jordforlegning.

Av /NTB Scanpix ※.

Termoplaster har fått en dominerende betydning for isolasjon av ledninger og kabler.PVC (polyvinylklorid) som har høy elektrisk isolasjonsmotstand og er mekanisk sterk, benyttes i første rekke for lavspenning. PVC-isolerte kabler får mindre dimensjoner og vekt enn tilsvarende gummiisolerte kabler. Polyetylen har mindre dielektriske tap enn PVC, og brukes til isolasjon av svakstrømskabler. Tverrbundet polyetylen (PEX) har dessuten høy termisk stabilitet og brukes i til isolasjon av høyspenningskabler (se PEX-kabel).Andre kunststoffer som polyester, epoksyharpikser, silikoner, polytetrafluoretylen (teflon), melaminformaldehyd, brukes også. En del av disse stoffene er herdeplast som fremstilles i flytende form og herder ved eventuell varmeprosess til et fast stoff med meget gode elektriske isolasjonsegenskaper. De benyttes til impregnering av generatorviklinger, innstøping av måletransformatorer, motorviklinger, og lignende.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg