Alle vanlige tekstiler er mer eller mindre brannfarlige. Brannfaren varierer med antennelighet, varmeutvikling og flammespredningshastighet. Dette er egenskaper som igjen avhenger av fiberinnhold, stoffets struktur og kjemikalieinnhold, det ferdige produkts utforming og kombinasjonen med andre materialer.

Cellulosefibernebomull, lin, viskose, modal, lyocell o.a. antennes lett, smelter ikke, men brenner hurtig og kan gi alvorlige brannskader på grunn av stor varmeutvikling. Derivatfiberne av cellulose, acetat og triacetat antennes, smelter og brenner lett. De syntetiske fiberne antennes ikke så lett som cellulosefiberne, men nesten alle smelter. I kontakt med huden kan den varme smelten forårsake store brannskader. Akryl er den mest brennbare av de syntetiske fibere, den brenner lett, smelter og drypper. Smeltet fibermasse brenner videre av seg selv. Polyamid og polyester smelter og trekker seg bort fra varmen. De slukner som oftest når tennkilden fjernes. Hvis cellulosefibere og syntetiske fibere blandes, kan det føre til økte brannskader, fordi de syntetiske fiberne smelter mens cellulosefiberne brenner. – Modakryl og aramid er tungt antennelige syntetiske fibere. Ull og silke er også relativt tungt antennelige og opprettholder forbrenningen dårlig, men blir de brukt eller oppbevart i tørr atmosfære, kan de også brenne lett. For å redusere brannfaren, kan tekstiler av bomull, ull og regenererte fibere impregneres med flammehemmende midler. Ved tilsetning av spesielle kjemikalier i spinnbadet fremstilles det tungt antennelige viskose- og polyesterfibere.

Åpne, lette stoffer hvor det er god tilgang på luft antennes lettere og brenner hurtigere enn tette stoffer. På stoffer med flosset eller loet overflate sprer flammen seg hurtigere enn på en glatt overflate. Etterbehandling av tekstiler som farging, impregnering o.a. kan øke eller redusere brennbarheten, f.eks. flammesikring av cellulosetekstiler, dvs. kjemisk behandling som reduserer brennbarheten.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.