impregnering

Artikkelstart

Impregnering, innsetning eller gjennomtrengning av et materiales porer eller hulrom med andre stoffer, i den hensikt å gi materialet særlige egenskaper.

Faktaboks

Uttale
impregnˈering
Etymologi
av latin ‘besvangre’

Tremateriale kan impregneres med soppgifter (fungicider) som kopper sammen med organiske soppgifter eller kreosot for å hindre råteangrep (se treimpregnering), med plast for å gjøre det motstandsdyktig mot fuktighet, råtesopper og insekter og forbedre trevirkets egenskaper, og med forskjellige salter som vannglass, fosfater og borater for å gjøre det brannsikkert (se ildfaste materialer).

Grafitt og andre porøse mineralstoffer kan impregneres for å oppnå tetthet og andre egenskaper. For å oppnå god inntrengning av impregneringsstoffene, løses disse alltid opp i en væske. Luft og fuktighet fjernes fra porene ved vakuum eller oppvarming, dessuten anvendes ofte trykk for å sikre dyp, helst fullstendig inntrengning av impregneringsmiddelet, såkalt trykkimpregnering.

Tekstiler impregneres for at de skal bli vannavstøtende, stivere, mer glansfulle m.m. (se appretur), eller for å forhindre at de blir ladet av statisk elektrisitet.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg