Impregnering, innsetning eller gjennomtrengning av et materiales porer eller hulrom med andre stoffer, i den hensikt å gi materialet særlige egenskaper. 

Tremateriale kan impregneres med soppgifter (fungicider) som kopper sammen med organiske soppgifter eller kreosot for å hindre råteangrep (se treimpregnering), med plast for å gjøre det motstandsdyktig mot fuktighet, råtesopper og insekter og forbedre trevirkets egenskaper, og med forskjellige salter som vannglass, fosfater og borater for å gjøre det brannsikkert (se ildfaste materialer).

Grafitt og andre porøse mineralstoffer kan impregneres for å oppnå tetthet og andre egenskaper. For å oppnå god inntrengning av impregneringsstoffene, løses disse alltid opp i en væske. Luft og fuktighet fjernes fra porene ved vakuum eller oppvarming, dessuten anvendes ofte trykk for å sikre dyp, helst fullstendig inntrengning av impregneringsmiddelet, såkalt trykkimpregnering.

Tekstiler impregneres for at de skal bli vannavstøtende, stivere, mer glansfulle m.m. (se appretur), eller for å forhindre at de blir ladet av statisk elektrisitet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.