fenolharpikser

Artikkelstart

Fenolharpikser er en viktig gruppe syntetiske, herdbare harpikser som brukes til fremstilling av fenolplast, fenollim og fenollakker.

Faktaboks

Uttale
fenˈolharpikser

Fenolharpiksene fremstilles av fenoler (som fenol, kresol, xylenol, resorsinol og bisfenol A) ved å la disse reagere med et aldehyd (som formaldehyd eller furfural). Fenol-formaldehyd-harpiks er den typen som produseres i størst mengde. Som katalysator for reaksjonen brukes en syre eller en base, og temperaturen holdes på ca. 100 °C.

Med syre og underskudd av aldehyd blir resultatet en termoplastisk, løselig og relativt holdbar harpiks, en såkalt novolakk. Blandet med fyllstoffer, pigmenter og herdemiddelet heksametylentetramin, som gir formaldehyd og ammoniakk ved oppvarming, bearbeides den videre til pressmasse som brukes til presstøping av gjenstander av fenolplast (bakelitt) under høyt trykk og ved ca. 150 °C.

Med en base som katalysator og et overskudd av formaldehyd fås først en såkalt resol, som er en vann- og spritløselig harpiks. Løsninger av denne brukes til impregnering av papir og tekstil, som så presses under oppvarming til laminater. De brukes særlig som elektrisk isolasjonsmateriale, som underside på dekorative laminater («respateks»), og på undersiden av sponplater i bord- og benkeplater belagt med slike laminater.

Resolen brukes også til vannfast kryssfinérlim, og spesielle typer brukes til ovnsherdende industrilakker. Når en resol herdes, går den gjennom en halvherdet tilstand som kalles resitol (foreligger også i pressmasser), mens den fullt utherdede harpiksen kalles en resit. Denne kan ikke lenger smeltes og lar seg ikke løse i noe løsemiddel. Ved varmherdingen blir fenolharpikser brunlige.

Til vannfast liming av produkter som ikke så lett lar seg varme opp, for eksempel store trekonstruksjoner (limtre), benyttes gjerne resorsinollim, som er romtemperaturherdende.

I Norge produserer kjemiselskapet Dynea fenolharpikser i fabrikker ved Lillestrøm.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg