fenolharpikser

Fenolharpikser, viktig gruppe syntetiske, herdbare harpikser som brukes til fremstilling av fenolplast, fenollim og fenollakker. Fenolharpiksene fremstilles av fenoler (fenol, kresol, xylenol, resorsinol, bisfenol A m.fl.) ved å la disse reagere med et aldehyd (formaldehyd, furfural). Fenol-formaldehyd-harpiks er den type som produseres i størst mengde. Som katalysator for reaksjonen brukes en syre eller en base, og temperaturen holdes på ca. 100 °C.

Faktaboks

Uttale
fenˈolharpikser

Med syre og underskudd av aldehyd fås en termoplastisk, løselig og relativt holdbar harpiks, såkalt novolakk. Blandet med fyllstoffer, pigmenter og herdemiddelet heksametylentetramin, som gir formaldehyd og ammoniakk ved oppvarming, bearbeides den videre til pressmasse som brukes til presstøping av gjenstander av fenolplast (bakelitt) under høyt trykk og ved ca. 150 °C.

Med en base som katalysator og et overskudd av formaldehyd fås først en såkalt resol, en vann- og spritløselig harpiks. Løsninger av denne brukes til impregnering av papir og tekstil, som så presses under oppvarming til laminater. De brukes særlig som elektrisk isolasjonsmateriale, som underside på dekorative laminater («respateks»), og på undersiden av sponplater i bord- og benkeplater belagt med slike laminater.

Resolen brukes også til vannfast kryssfinérlim, og spesielle typer til ovnsherdende industrilakker. Når en resol herdes, går den gjennom en halvherdet tilstand som kalles resitol (foreligger også i pressmasser), mens den fullt utherdede harpiks kalles en resit. Denne kan ikke lenger smeltes og lar seg ikke løse i noe løsemiddel. Ved varmherdingen blir fenolharpikser brunlige. Til vannfast liming av produkter som ikke så lett lar seg varme opp, f.eks. store, trekonstruksjoner (limtre), benyttes gjerne resorsinollim, som er romtemperaturherdende.

I Norge produserer kjemiselskapet Dynea Oy fenolharpikser i fabrikker ved Lillestrøm.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg