Ricinusolje, olje av frøet fra oljeplanten. Den utvinnes ved kaldpressing og ekstraksjon. Oljen er også kjent som amerikansk olje og castorolje. Den utvinnes ved kaldpressing og ekstraksjon. Ricinusolje er klar, fargeløs eller svakt gulaktig, tyktflytende og nesten uten lukt. Den består av triglycerider av fettsyrer, hovedsakelig av ricinolsyre.

Ricinusolje ble tidligere mye brukt som avføringsmiddel. Når man tar en spiseskje ricinusolje, blir den til ricinolsåpe i tynntarmen og det virker avførende. I dag har mer skånsomme avføringsmidler tatt overfor ricinusoljen.

Oljen blir brukt som råstoff i såpeproduksjon, som ingrediens i kosmetikk og til polering og smøremidler. Den sulfoneres til tyrkiskrødtolje. Ricinusolje er en ikke-tørrende olje, men den kan dehydratiseres til en mer umettet, tørrende olje eller ricinenolje. Denne oljen og dehydratisert ricinolsyre (ricinensyre) blir brukt til fremstilling av alkydharpikser for maling- og lakkindustrien. Ricinolsyre er dessuten råstoff ved fremstilling av polyamid-11 og for sebacinsyre.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.