Ricinusolje er olje av frøet fra lakséroljeplante (Ricinus communis). Den utvinnes ved kaldpressing og ekstraksjon. Ricinusolje er klar, fargeløs eller svakt gulaktig, tyktflytende og nesten uten lukt. Den består av triglycerider av fettsyrer, hovedsakelig av ricinolsyre.

Faktaboks

Uttale
rˈisinusolje
Også kjent som
amerikansk olje, castorolje, lakserolje, oleum ricini

Avføringsmiddel

Lakserolje

Ricinusolje (lakserolje) som avføringsmiddel.

Av .
Lisens: CC BY 2.0

Ricinusolje ble tidligere mye brukt som avføringsmiddel. Når man tar en spiseskje ricinusolje, blir den til ricinolsåpe i tynntarmen, og dette virker avførende. I dag har mer skånsomme avføringsmidler tatt over for ricinusoljen.

Såpeproduksjon

Oljen blir brukt som råstoff i såpeproduksjon, som ingrediens i kosmetikk og til polering og smøremidler. Den kan reagere med enkelte svovelholdige forbindelser (for eksempel svovelsyre) og danne tyrkiskrødtolje. Ricinusolje er en ikke-tørrende olje, men man kan ved å spalte av vann (dehydratisere) omgjøre den til en mer umettet, tørrende olje eller ricinenolje. Denne oljen og ricinolsyre (ricinensyre) blir brukt til fremstilling av alkydharpikser for maling- og lakkindustrien. Ricinolsyre er dessuten råstoff ved fremstilling av polyamid-11 og for sebacinsyre.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg