Eem, forrige mellomistid eller interglasiale periode, var en varm periode mellom nest siste (saale) og siste istid (weichsel) for omkring 130 000-117 000 år siden. Årsmiddeltemperaturen var 1-2° varmere og det globale havnivået var 5-7 m høyere enn i dag. Skandinavia var trolig helt isfritt. Her er eem-avleiringer særlig kjent fra Danmark, som stedvis var dekket av hav. Også noen lavtliggende områder langs Norges vestkyst var oversvømt, og lagdelte avsetninger fra eem under yngre morene er kjent blant annet fra Fjøsanger ved Bergen. Andre funn av eemavsetninger i Norge er fra Vinjedalen på Vossestrand, Bø på Karmøy og Skarsvågen på Frøya.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

24. desember 2010 skrev Svein Askheim

Riktig nok var dette dannelse og nedsmelting av isbreer, men eem er likevel et geologisk tidsavsnitt. Istidene omhandles i geologien så du bør skifte kategori.

16. mai skrev Henriette Linge

Kommentaren til Svein Askheim (24.12.10) er helt korrekt, eemtiden er et geologisk tidsavsnitt eller fortidsklima tidsavsnitt og hører heller innunder geologi, geokronologi, fortidsklima enn geomorfologi.

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.