Kamskjell Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Kamskjellene har en mengde øyne langs kappekanten. Foto: NOAA Bildet er i det fri ettersom det er tatt av offentlig tjenestemann i USA.

.
Lisens: fri
Kamskjell, Amysium cristatum. Foto:Wilson 44691. Lisens: Bildet er i det fri.
.
Lisens: fri

Artikkelstart

Kamskjell, en familie av muslinger i underklasse Pteriomorphia.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Pectinidae

Bygning

Skallene til kamskjell er nærmest vifteformet og har ofte vakre farger, gjerne også furer eller striper som stråler ut fra hengselpartiet i skallet.

Skallene er nærmest vifteformet og har ofte vakre farger, gjerne også furer eller striper som stråler ut fra hengselpartiet i skallet. Det høyre skallet er sterkere buet enn det venstre, som kan være helt flatt. Kamskjellene ligger vanligvis på bunnen med det buede skallet vendt ned. Noen kan feste seg til bunnen med byssustråder.

Noen arter sitter fast til underlaget, men noen kan hoppe langs bunnen ved å åpne og klappe sammen skallene. De har én lukkemuskel.

Kamskjellene har flere, ganske høyt organiserte øyne som sitter som skinnende små smaragder langs kappekanten.

Utbredelse

Kamskjell er meget utbredt i havet, og det finnes flere arter langs Norges kyst. Deres biologi og levevis variere noe fra art til art.Flere av dem er spiselige. Det største i våre farvann er stort kamskjell, Pecten maximus. Det kan bli opptil 15 cm i bredden, brunt i fargen, og har 16 brede folder med fine ribber på oversiden av det ene skallet. Det andre skallet er flatt. Skjellene er utbredt i Nordsjøen nord til Lofoten.

Urskjell, Chlamys varia, er noe mindre, med opptil 6 cm brede skall. Begge skallene er buete, og fargene varierer med blant annet gråfiolett. De har opptil 40 radiære ribber og finnes langs kysten nord til Trøndelag.

Også haneskjell og harpeskjell hører til kamskjellene.

Bruk

Kamskjell har velsmakende kjøtt (lukkemuskel), og brukes også til agn. Det buede høyre skallet til harpeskjellet brukes gjerne til å servere småretter i. Om oppdrett av kamskjell, se skalldyroppdrett.

Symbolsk betydning

I Hellas stod kamskjellet for kjærlighet og skjønnhet gjennom gudinnen Afrodite, som ble født av havet og båret til stranden på et kamskjell. Romernes tilsvarende gudinne Venus ble i keisertiden dyrket som romerfolkets stammor, og nålen som ble brukt til togaen kunne være utformet som et kamskjell.

I kristendommen ble kamskjellet et symbol på dåpen og oppstandelsen, og ble knyttet til Jakob (den eldre), Jesu disippel. Jakobsskjell (Pecten jacobeus) er oppkalt etter han. Jakob er nasjonalhelgen i Spania, hvor hans lik etter tradisjonen ble skyllet i land fra havet, og pilegrimer til hans grav i Santiago de Compostela har derfor ofte båret kamskjellsymbolet. I engelske våpenskjold viser kamskjellet blant annet til at slektens medlemmer har vært på pilegrimsferd til Jakobs grav. Det finnes blant annet i skjoldet til John Wesley, metodismens grunnlegger, og har derfor vært brukt som symbol for denne trosretningen. Som logo for oljeselskapet Shell er det sannsynligvis også hentet fra et engelsk våpenskjold.

Eksterne lenker

Litteratur

  • Køie, M. og Kristiansen, Aa. (2000). Havets dyr og planter. 350 sider. NKS-Forlaget
  • Moen, F. E. og Svensen, E. (2008). Dyreliv i havet. 5. utgave. 768 sider. Kom forlag

Faktaboks

kamskjell
Pectinidae
Artsdatabanken-ID
108186
GBIF-ID
3472

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg