Kamskjellene har en mengde øyne langs kappekanten. Foto: NOAA Bildet er i det fri ettersom det er tatt av offentlig tjenestemann i USA. 

. fri

Kamskjell, en familie (fam. Pectenidae) av muslinger i underklasse Pteriomorphia.

De har én lukkemuskel. Skallene er nærmest vifteformet og har ofte vakre farger, gjerne også furer eller striper som stråler ut fra hengselpartiet i skallet. Det høyre skallet er sterkere buet enn det venstre, som kan være helt flatt. De kan hoppe langs bunnen ved å åpne og klappe sammen skallene, men kan også feste seg til underlaget ved byssustråder.

Kamskjellene har en mengde ganske høyt organiserte øyne som sitter som skinnende små smaragder langs kappekanten.

Kamskjell er meget utbredt i havet, og det finnes flere arter langs Norges kyst. Flere av dem er spiselige. Det største i våre farvann er stort kamskjell, Pecten maximus. Det kan bli opptil 15 cm i bredden, brunt i fargen, og har 16 brede folder med fine ribber på oversiden av det ene skallet. Det andre skallet er flatt. Utbredt i Nordsjøen nord til Lofoten.

Urskjell, Chlamys varia, er noe mindre, med opptil 7 cm brede skall. Begge skallene er buete, og fargene varierer med bl.a. gråfiolett. Har opptil 40 radiære ribber. Finnes langs kysten nord til Trøndelag.

Også haneskjell og harpeskjell hører til kamskjellene.

Kamskjell har velsmakende kjøtt (lukkemuskel), og brukes også til agn. Det buede høyre skallet til harpeskjellet brukes gjerne til å servere småretter i. Om oppdrett av kamskjell, se skalldyroppdrett.

I Hellas stod kamskjellet for kjærlighet og skjønnhet gjennom gudinnen Afrodite, som ble født av havet og båret til stranden på et kamskjell. Romernes tilsvarende gudinne Venus ble i keisertiden dyrket som romerfolkets stammor, og nålen som ble brukt til togaen kunne være utformet som et kamskjell. I kristendommen ble kamskjellet et symbol på dåpen og oppstandelsen, og ble knyttet til Jakob (den eldre), Jesu disippel. Jakobsskjell (Pecten jacobeus) er oppkalt etter han. Jakob er nasjonalhelgen i Spania, hvor hans lik etter tradisjonen ble skyllet i land fra havet, og pilegrimer til hans grav i Santiago de Compostela har derfor ofte båret kamskjellsymbolet. I engelske våpenskjold viser kamskjellet bl.a. til at slektens medlemmer har vært på pilegrimsferd til Jakobs grav. Det finnes bl.a. i skjoldet til John Wesley, metodismens grunnlegger, og har derfor vært brukt som symbol for denne trosretningen. Som logo for oljeselskapet Shell er det sannsynligvis også hentet fra et engelsk våpenskjold.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.