Myosotis stricta

Myosotis stricta, dvergforglemmegei. Foto fra: Hjerritsdal møllebæk ved Mariager Fjord, Hobro, Danmark

Myosotis stricta

Myosotis stricta, dvergforglemmegei. Foto fra: Sdr Kongerslev

Dvergforglemmegei er en ettårig plante i rubladfamilien. Denne arten hører til de småblomstra forglemmegeiartene og kan bli opp til 15 centimeter høy. Blomsterkronene er kun én millimeter breie. Dvergforglemmegei finnes spredt i lavlandet og i kyststrøk i Sør-Norge til Trøndelag og som tilfeldig ugras noen steder lenger nord.

Faktaboks

Etymologi
Fra latin, strictus, "stivt opprett".
Vitenskapelig navn
Myosotis stricta
Beskrevet av
Link ex Roem. og Josef August Schultes
Rødlistestatus i Norge
VU – Sårbar

Utseende

Plantene er vanligvis mellom 5 og 15 centimeter høye. Stenglene er tynne og forgreina fra grunnen. Bladene er butte og har krokhår på midtnerva på undersida. Blomsterkrona har den vanlige himmelblå fargen for forglemmegei med gule skjell ved åpningen til kronrøret. Krona er skålforma og om lag en millimeter i tverrmål. Begeret har fem, smale begertenner som går mindre enn halveis ned. Fruktene er avlange smånøtter som er om lag 1,5 millimeter lange. I fruktstadiet er fruktskaftet mye kortere enn begeret. Dette er et viktig skille mellom denne arten og de to andre vanlige, små forglemmegeiartene; åkerforglemmegei og bakkeforglemmegei, som har fruktskaft som er henholdsvis dobbelt eller like lange som begeret.

Utbredelse

Dvergforglemmegei finnes på tørrbakke. Arten er nokså vanlig til spredt i lavlandet i Sør-Norge og i Trøndelag fra Trondheimsfjorden til Steinkjer. Det er også spredte ugrasfunn av arten lenger nord, som for eksempel Lødingen og Kvæfjord.

Dvergforglemmegei finnes i Europa, Vest-Asia og Nord-Afrika.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Myosotis stricta
Tidligere vitenskapelig navn
Myosotis arenaria Schrad., Myosotis micrantha Pall. ex Lehm., Myosotis vestita Velen.
Artsdatabanken-ID
101032
GBIF-ID
5341190

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg