Aardman Animations

Artikkelstart

Aardman Animations er et britisk animasjonsfilmselskap, grunnlagt i Bristol i 1972 av Peter Lord og David Sproxton. Selskapet står bak blant annet bak figurene Wallace & Gromit.

Faktaboks

Uttale
ˈa:dmən ænimˈeiʃns

Aardman Animations hadde TV-suksess i 1970-årene med plastilinfiguren Morph, og ble siden kjent for «animerte dokumentarfilmer» hvor leireanimasjon kombineres med dokumentariske lydopptak. Eksempler på dette er de sju Conversation Pieces laget for BBC og Channel 4 tidlig i 1980-årene, og ytterligere fem under fellestittelen Lip Sync (1989). En av disse, Creature Comforts i regi av Nick Park, vant Oscar-pris.

Nick Park stod også for Oscar-vinneren Wallace & Gromit: The Wrong Trousers (De gale buksene, 1993) med figurene Wallace & Gromit, og Lord og Park oppnådde stor kinosuksess med Chicken Run (Flukten fra hønsegården, 2000).

Navnet er etter tegnefilmfiguren Aardman (av aardvark, 'jordsvin', og Superman), som Lord og Sproxton skapte tidlig i 1970-årene og som ble vist på BBC.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Hans Knut Trælhaug

I denne artikkelen står det at Aardman Animations ble grunnlagt i 1972. Referanse? I tilsvarende artikkel på Wikipedia står det at selskapet ble grunnlagt i 1976 (også her mangler det referanse).I denne artikkelen står det videre at navnet er utledet av det engelske ordet for jordsvin + Superman. Referanse? I den tilsvarende artikkelen på Wikipedia står det en annen forklaring på navnet (også her mangler det referanse).Hans Knut Trælhaug, Oslo

svarte Gunnar Strøm

Hei Hans Knut,Takk for kommentar.Som du sikkert skjønner så har det tatt litt tid for meg å komme i gang med arbeidet med artiklene i Store Norske. Men jeg lover at det skal komme oppdateringer fortløpende. Når det gjelder referanse til opplysningene om navn og oppstartår for Aardman Animations så kommer opplysningene fra Peter Lord, leder og stifter av selskapet, som også er en god venn.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg