Aardman Animations, britisk animasjonsfilmselskap, grunnlagt 1972 i Bristol av Peter Lord og David Sproxton. Hadde fjernsynssuksess i 1970-årene med plastilinfiguren Morph, siden kjent for «animerte dokumentarfilmer» hvor leireanimasjon kombineres med dokumentariske lydopptak, bl.a. de sju Conversation Pieces laget for BBC og Channel 4 tidlig i 1980-årene, og ytterligere fem under fellestittelen Lip Sync (1989). En av disse, Creature Comforts i regi av Nick Park, vant Oscar-pris. Park stod også for Oscar-vinneren Wallace & Gromit: The Wrong Trousers (De gale buksene, 1993) med figurene Wallace & Gromit, og Lord og Park oppnådde stor kinosuksess med Chicken Run (Flukten fra hønsegården, 2000).

Navnet er etter tegnefilmfiguren Aardman (av aardvark, 'jordsvin', og Superman), som Lord og Sproxton skapte tidlig i 1970-årene og som ble vist på BBC.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

2. mars 2009 skrev Hans Knut Trælhaug

I denne artikkelen står det at Aardman Animations ble grunnlagt i 1972. Referanse? I tilsvarende artikkel på Wikipedia står det at selskapet ble grunnlagt i 1976 (også her mangler det referanse).

I denne artikkelen står det videre at navnet er utledet av det engelske ordet for jordsvin + Superman. Referanse? I den tilsvarende artikkelen på Wikipedia står det en annen forklaring på navnet (også her mangler det referanse).

Hans Knut Trælhaug, Oslo

8. april 2009 svarte Gunnar Strøm

Hei Hans Knut,

Takk for kommentar.

Som du sikkert skjønner så har det tatt litt tid for meg å komme i gang med arbeidet med artiklene i Store Norske. Men jeg lover at det skal komme oppdateringer fortløpende. Når det gjelder referanse til opplysningene om navn og oppstartår for Aardman Animations så kommer opplysningene fra Peter Lord, leder og stifter av selskapet, som også er en god venn.

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.