Sesame Street

Noen av dukkene fra Sesame Street, foto fra 2010.
Av /NTB Scanpix.

Artikkelstart

Sesame Street er en amerikansk fjernsynsserie for barn som begynte sending i 1969. Den har siden starten blitt produsert av selskapet Children's Television Workshop, som fra 2000 har vært kjent som Sesame Workshop. Serien har et pedagogisk siktemål og bruker populære dukkefigurer. Figurene blir kalt muppets og er skapt av Jim Henson, som siden ble kjent for The Muppet Show. I tillegg til den originale TV-serien har det blitt laget filmer, fjernsynsspesialer, internasjonale versjoner, tegneserier, bøker, videospill og en fornøyelsespark.

Faktaboks

Uttale
sˈesəmi stri:t

En norsk versjon, Sesam stasjon, ble produsert av og sendt på NRK fra 1991 til 2000.

Handling

Sesame Street er beregnet for mindre barn, og var blant de første barneprogrammene som kombinerte underholdning med læring. Den originale versjonen foregår i en bygate der både barn og særdeles hårete dukkefigurer lærer om blant annet tall og alfabetet gjennom sanger, lek og konkurranser. Dukkene er kjent som muppets, og enkelte av dukkene til Jim Henson hadde tidligere vært med i programmet Sam and Friends (1955–1961) og som innslag i ulike amerikanske talkshows. En rekke internasjonale versjoner har vært laget med egne historier, karakterer og andre tilpasninger. Norske Sesam stasjon baserte for eksempel handlingen rundt en togstasjon og stasjonens ansatte.

Produksjon

Serien ble skapt av Joan Ganz Cooney og Lloyd Morrisett, mens Jon Stone (manusforfatter, utvikler og produsent), Frank Oz (skuespiller og utvikler) og Richard Hunt (skuespiller) er andre sentrale navn i utviklingen av Sesame Street.

Sesame Street debuterte på den amerikanske TV-kanalen Public Broadcasting Service i november 1969. PBS sender fortsatt serien, men fra 2016 har nye premierer kommet først på strømmetjenesten HBO. Det har blitt produsert to filmer: Sesame Street Presents: Follow That Bird (1985), regissert av Ken Kwapis, og The Adventures of Elmo in Grouchland (1999), regissert av Gary Halvorson.

Norsk versjon

Den norske versjonen, Sesam stasjon, ble sendt på NRK fra 1991 til 2000. Sesam stasjon ble delvis innspilt på Lørenskog stasjon, og de mest sentrale karakterene i den norske versjonen var stasjonsmesteren O. Tidemann (spilt av Sverre Holm), stasjonssangerinnen Leonora Dorothea Dahl (spilt av Sidsel Ryen) og den store og blå mekanikeren Max Mekker (spilt av Geir Børresen). Sesam stasjon er blant de største produksjonene for barn i NRKs historie, og serien var også kanalens julekalender i 1992 og 1996. Oppslutningen om Sesam stasjon dalte noe utover 1990-tallet, og i 1998 valgte NRK å avslutte den norske versjonen. NRK hadde opprinnelig en avtale med Children's Television Workshop som varte ut 2001, og måtte derfor betale en ukjent sum for å kunne avslutte med siste sesong i 2000.

Som programsjef i NRK var Ada Haug initiativtaker til den norske versjonen. Grete Høien og Hermann Gran var produsenter, mens blant andre Eyvind Skeie, Unni Lindell og Anne B. Ragde var manusforfattere.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg