Jerngarden

Medlemmer av Jerngarden under grunnlegger Codreanus begravelse i 1938. Legionærene i Jerngarden ble kalt «grønnskjorter» (jevnfør brunskjorter og svartskjorter) etter de grønne uniformsskjortene.
Den rumenske fascisten Ion Antonescu (til venstre) sammen med Adolf Hitler i 1941. Antonescu ble dømt til døden og henrettet i 1946.
Av /Das Bundesarchiv.
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Jerngarden var en rumensk fascistorganisasjon med antisemittisk program som ble grunnlagt av Corneliu Zelea Codreanu i 1927 under navnet Legionen «Erkeengelen Mikael».

Faktaboks

Også kjent som
Garda de Fier

I 1930 opprettet Codreanu Jerngarden som en militært preget kamporganisasjon for legionen der de mest hengivne legionærene skulle bekjempe «den jødiske kommunismen». Ganske snart ble Jerngarden det mest brukte navnet for hele bevegelsen, og forskjellene mellom de to organisasjonene ble utvisket. Et særtrekk, sammenlignet med andre av mellomkrigstidens høyreekstreme bevegelser i Europa, var den vekten som ble lagt på mystikk og religion (ortodoks kristendom).

Jerngarden ble flere ganger forbudt av myndighetene, første gang i 1931. Avvekslende hadde Jerngarden et godt samarbeid med ledende politikere. Den opptrådte flere ganger i valg under skiftende navn, som Grupperingen Corneliu Zelea Codreanu i 1931 og Alt for fedrelandet (Totul Pentru Ţară) i 1937.

I 1938 forsøkte kong Carol 2 å knuse Jerngarden etter at den hadde fått 16 prosent av stemmene i valg. Codreanu ble dømt til 10 års straffarbeid og ble «skutt under flukt» om høsten. Alle tiltak fra myndighetene mot Jerngarden ble brutalt hevnet, blant annet ble to statsministre myrdet (Ion Duca i 1934 og Armand Călinescu i 1939).

Da Romania i 1940 måtte avstå store landområder til Ungarn og Sovjetunionen, kom restene av Jerngarden til makten sammen med den tyskvennlige general (senere marskalk) Ion Antonescu. Spenningen mellom Antonescu og Jerngarden (nå ledet av Horia Sima) førte til et blodig opprør i januar 1941, som Antonescu med tysk godkjennelse lot hæren slå ned.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg