Faktaboks

Anton van Leeuwenhoek
Uttale
lˈe:wənhuk
Født
24. oktober 1632, Delft, Nederland
Død
26. august 1723, Delft, Nederland

Anton van Leeuwenhoek

.
Lisens: fri

Anton van Leeuwenhoek var en nederlandsk naturforsker.

Han var handelsmann i sin ungdom, men drev senere hele sitt liv med største iver studier av dyrs og planters bygning ved hjelp av selvlagede mikroskoper. Det beste av disse oppnådde en forstørrelse på nær 300 ganger, men også ved å bruke svakere forstørrelser gjorde han betydelige oppdagelser som han publiserte i Royal Societys skrifter.

Van Leeuwenhoek oppdaget de røde blodcellene og bekreftet Marcello Malpighis funn av hårrørsårer. Han påviste tverrstripningen i skjelettmuskulaturen og var den første som beskrev bakterier og protozoer (1674). Videre beskrev han inngående «sæddyrene», det vil si sædcellene (spermiene), som han betraktet som det nye individets kjerne, mens eggcellen ble oppfattet bare som næring for «sæddyret». Av stor verdi var også hans beskrivelse av øyets linse hos mange dyrearter.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg