cytokrom c

Cytokrom c er et lite, vannløselig, protein involvert i cellers energiproduksjon, samt programmert celledød (apoptose). Proteinet er globulært, det vil si kuleformet, og er en del av cytokrom-familien som er en gruppe hemeproteiner med flere forskjellige funksjoner i cellen. Cytokromer er delt inn i tre hovedgrupper (a, b, og c), hvor cytokrom c er det mest stabile og som forekommer i høyest antall.

Funksjon

Elektronbærer i elektrontransportkjeden

Den viktigste funksjonen til cytokrom c er som elektronbærer i mitokondrienes elektrontransportkjede. Elektrontransportkjeden er en del av celleåndingen, som bidrar til dannelsen av cellenes energivaluta, ATP.

Cytokrom c befinner seg i rommet mellom mitokondrienes indre og ytre membran. I elektrontransportkjeden kan det både gi fra seg og motta elektroner. Rollen til cytokrom c er å transportere elektroner fra proteinkompleks III til proteinkompleks IV.

Cytokrom c inneholder kofaktoren jern. Jern-ionet i proteinet er et mellomprodukt i en redoksreaksjon, hvor ionets tilstand endres for elektrontransport. Jern-ionets tilstand veksler mellom et redusert toverdig jern-ion (Fe2+), og et oksidert treverdig jern-ion (Fe3+) under elektrontransporten.

Rolle i apoptose

Dersom cytokrom c slipper ut gjennom mitokondrienes yttermembran til cytosol kan det igangsette programmert celledød (apoptose). Apoptose er viktig blant annet for å fjerne uønskede celler.

Når et signal for programmert celledød aktiverer den mitokondrielle signalveien, frigjøres cytokrom c fra mitokondriene til cellens cytosol. I cytosol binder cytokrom c seg til et protein kalt Apaf1 (apoptotic protease activating factor-1), som danner en apoptosom. Apoptosometer et stort proteinkompleks som aktiverer en caspase-kaskade gjennom enzymet caspase-9, som igangsetter apoptose.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg