Cytokrom c er et lite, vannløselig, protein involvert i cellers energiproduksjon, samt programmert celledød (apoptose). Proteinet er globulært, det vil si kuleformet, og er en del av cytokrom-familien som er en gruppe hemeproteiner med flere forskjellige funksjoner i cellen. Cytokromer er delt inn i tre hovedgrupper (a, b, og c), hvor cytokrom c er det mest stabile og som forekommer i høyest antall.

Funksjon

Elektronbærer i elektrontransportkjeden

Den viktigste funksjonen til cytokrom c er som elektronbærer i mitokondrienes elektrontransportkjede. Elektrontransportkjeden er en del av celleåndingen, som bidrar til dannelsen av cellenes energivaluta, ATP.

Cytokrom c befinner seg i rommet mellom mitokondrienes indre og ytre membran. I elektrontransportkjeden kan det både gi fra seg og motta elektroner. Rollen til cytokrom c er å transportere elektroner fra proteinkompleks III til proteinkompleks IV.

Cytokrom c inneholder kofaktoren jern. Jern-ionet i proteinet er et mellomprodukt i en redoksreaksjon, hvor ionets tilstand endres for elektrontransport. Jern-ionets tilstand veksler mellom et redusert toverdig jern-ion (Fe2+), og et oksidert treverdig jern-ion (Fe3+) under elektrontransporten.

Rolle i apoptose

Dersom cytokrom c slipper ut gjennom mitokondrienes yttermembran til cytosol kan det igangsette programmert celledød (apoptose). Apoptose er viktig blant annet for å fjerne uønskede celler.

Når et signal for programmert celledød aktiverer den mitokondrielle signalveien, frigjøres cytokrom c fra mitokondriene til cellens cytosol. I cytosol binder cytokrom c seg til et protein kalt Apaf1 (apoptotic protease activating factor-1), som danner en apoptosom. Apoptosometer et stort proteinkompleks som aktiverer en caspase-kaskade gjennom enzymet caspase-9, som igangsetter apoptose.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg