sitronsyresyklus

Sitronsyresyklus, (biokjemi), en syklisk prosess av stor betydning i cellenes intermediære stoffskifte.

Faktaboks

Uttale
sitrˈonsyresyklus

Karbohydrater nedbrytes i cellene til pyrodruesyre, som igjen oksideres til acetyl-koenzym A. Koenzym A er en meget reaksjonsdyktig forbindelse som inngår i mange viktige enzymprosesser i cellene. Fettsyrer og en rekke aminosyrer overføres også til acetyl-koenzym A.

Sitronsyresyklusen består nå i at acetyl-koenzym A kondenseres med oksaleddiksyre til sitronsyre under frigjøring av koenzym A. Sitronsyren undergår så følgende trinnvise omdannelser: sitronsyre → cisakonitinsyre → isositronsyre → alfa-ketoglutarsyre → ravsyre → fumarsyre → eplesyre → oksaleddiksyre. Oksaleddiksyren går så på ny inn i sitronsyresyklusen. Under sitronsyresyklusen avspaltes karbondioksid og vann, og resultatet er derfor en tilsvarende oksidasjon av acetyl-gruppen.

Sitronsyresyklusen fungerer i tilknytning til respirasjonskjeden, som sørger for at oksidasjonsenergien blir oppfanget ved syntese av ATP (adenosintrifosfat). Det dannes 12 ATP fra én acetyl-gruppe. De enkelte skritt i sitronsyresyklusen er katalysert av enzymer eller enzymsystemer.

Sitronsyresyklusen ble beskrevet av H. A. Krebs i 1937 og kalles også Krebs-syklus.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg