sitronsyresyklus

Sitronsyresyklus er en syklisk prosess som foregår i de fleste celler i kroppen. Nedbrytningsprodukter fra glukose går inn som acetyl-CoA (koenzym A) og gjøres om til energi (ATP, NADH, FADH2) og CO2.
Sitronsyresyklus. Laget med BioRender.

Artikkelstart

Sitronsyresyklus er en syklisk prosess av stor betydning i cellers stoffskifte.

Faktaboks

Uttale
sitrˈonsyresyklus

Karbohydrater nedbrytes i cellene til pyrodruesyre, som igjen oksideres til acetylkoenzym A (acetyl-CoA). Koenzym A er en meget reaksjonsdyktig forbindelse som inngår i mange viktige enzymprosesser i cellene. Fettsyrer og en rekke aminosyrer overføres også til acetyl-koenzym A.

Sitronsyresyklusen består nå i at acetyl-koenzym A kondenseres med oksaleddiksyre til sitronsyre under frigjøring av koenzym A. Sitronsyren undergår så følgende trinnvise omdannelser: sitronsyre → cisakonitinsyre → isositronsyre → alfa-ketoglutarsyre → ravsyre → fumarsyre → eplesyre → oksaleddiksyre. Oksaleddiksyren går så på ny inn i sitronsyresyklusen. Under sitronsyresyklusen avspaltes karbondioksid (CO2) og vann (H2O), og resultatet er derfor en tilsvarende oksidasjon av acetyl-gruppen.

Sitronsyresyklusen fungerer i tilknytning til respirasjonskjeden, som sørger for at oksidasjonsenergien blir oppfanget ved syntese av ATP (adenosintrifosfat). Det dannes 12 ATP fra én acetyl-gruppe. De enkelte skritt i sitronsyresyklusen er katalysert av enzymer eller enzymsystemer.

Sitronsyresyklusen ble beskrevet av den tyske biokjemikeren Hans Adolf Krebs (1900–1981) i 1937 og kalles også Krebs-syklus.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg