Sitronsyresyklus, (biokjemi), en syklisk prosess av stor betydning i cellenes intermediære stoffskifte.

Karbohydrater nedbrytes i cellene til pyrodruesyre, som igjen oksideres til acetyl-koenzym A. Koenzym A er en meget reaksjonsdyktig forbindelse som inngår i mange viktige enzymprosesser i cellene. Fettsyrer og en rekke aminosyrer overføres også til acetyl-koenzym A.

Sitronsyresyklusen består nå i at acetyl-koenzym A kondenseres med oksaleddiksyre til sitronsyre under frigjøring av koenzym A. Sitronsyren undergår så følgende trinnvise omdannelser: sitronsyre → cisakonitinsyre → isositronsyre → alfa-ketoglutarsyre → ravsyre → fumarsyre → eplesyre → oksaleddiksyre. Oksaleddiksyren går så på ny inn i sitronsyresyklusen. Under sitronsyresyklusen avspaltes karbondioksid og vann, og resultatet er derfor en tilsvarende oksidasjon av acetyl-gruppen.

Sitronsyresyklusen fungerer i tilknytning til respirasjonskjeden, som sørger for at oksidasjonsenergien blir oppfanget ved syntese av ATP (adenosintrifosfat). Det dannes 12 ATP fra én acetyl-gruppe. De enkelte skritt i sitronsyresyklusen er katalysert av enzymer eller enzymsystemer.

Sitronsyresyklusen ble beskrevet av H. A. Krebs i 1937 og kalles også Krebs-syklus.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.