Den asiatiske bløtskilpadde-arten Pelodiscus sinensis. Av /Shutterstock. Begrenset gjenbruk

bløtskilpadder

Biteskilpadde, Apalone ferox, er en art bløtskilpadde som blant annet lever i Florida, USA.
Av .
Lisens: CC BY SA 2.0

Artikkelstart

Bløtskilpadder er en gruppe skilpadder. De har flate ryggskjold som ikke er dekket av forbenete hornplater, men av en læraktig hud.

Faktaboks

Også kjent som

Trionychidae

En av de mest kjente artene er biteskilpadde, Apalone ferox, som finnes i sørøstlige deler av USA.

Bløtskilpaddene er en familie innenfor ordenen skilpadder og består av 28 nålevende arter i 12 slekter og to underfamilier. De blir også kalt lærskilpadder.

Beskrivelse

Biteskilpadden har en snabellignende snute.
Biteskilpadde
Av /Shutterstock.

Det flate ryggskjoldet til bløtskilpaddene er ikke dekket av forbenete hornplater, men av en læraktig hud. Det lette og smidige ryggskjoldet gjør at de kan bevege seg hurtig både på land og i vann. Halsen er svært lang og snuten er snabelformet forlenget. Denne kombinasjonen gjør at de kan ligge på bunnen og stikke hals og snute som et pusterør over vannflaten. De har også evnen til å ta opp oksygen direkte fra vannet gjennom huden i munnhulen. Dette setter dem i stand til å holde seg under vann i lang tid.

Beina er utformet som padleårer, med svømmehud mellom tærne og tre klør. Mange arter har kraftige kjever og kan gi alvorlige bittskader ved uforsiktig behandlng. Hunnen er betydelig større enn hannen.

Utbredelse og levevis

Bløtskilpaddene lever i ferskvann, men noen arter tåler også opphold i brakkvann. De er utbredt i Afrika, Asia, Indonesia, Ny-Guinea og Nord-Amerika. Det er dessuten funnet fossiler i Europa og Sør-Amerika. Føden består av krepsdyr, snegler, fisk og amfibier, stundom også små pattedyr og fugler.

Flere av artene blir ansett som delikatesser.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg