bløte kyststripe - språkvitenskap

Bløte kyststripe, den del av Agder-fylkene og Rogaland som har fått stemt (bløt) uttale b d g av de ustemte (harde) lukkelydene p t k, f.eks. gribe, kage, mad for gripe, kake, mat. Området går fra Holt og Flosta i øst til sør for Utsira og tvers over Karmøy i vest; i Vest-Agder og Rogaland går det langt inn i landet og omfatter mer enn kystbygdene. Lydutviklingen omfatter også Bohuslän og Skåne-kysten og har hatt sitt sentrum på de danske øyer (sjællandsk og fynsk). Den er gjennomført i dansk, der den gikk videre til en åpnere uttale (spirantisk b¯, ð, g¯, og til dels vokalisk w, j).

Faktaboks

også kjent som:
(vanligvis uttalt «den bløde kyststribe»)

I dansk begynte lydutviklingen ca. 1100 og var gjennomført før 1300. De første sikre eksempler fra norsk er fra tidlig på 1300-tallet; utviklingen er altså ikke et resultat av «dansketiden». Se dialektkart, Norge (språk).

Kommentarer (2)

skrev Henrik Hageland

Skurrer litt på namnet og den fyrste setningi til artikkelen burde ein ikkje hatt determinativet "den" i namnet: "Den bløte kyststripe - språkvitenskap"samt "det" i den fyrste setningi: "Den bløte kyststripe er den del [...]"? Prøvde å sende inn brigdeføreslag men fekk det ikkje til.

svarte Martin Skjekkeland

Takk Henrik! Heilt samd med deg.Dette er ein gammal artikkel, henta frå papirleksikonet. Artikkelen ligg på mitt bord, klar til redigering.Teksten må ordnast og skrivast på nytt! Takk for dine tips. Noko av det du foreslår, ordnar eg alt på måndag. Helsing Martin Skjekkeland

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg