Rogaland: Haugalandet, Ryfylke, Jæren og Dalane
Kommuner og distrikter i Rogaland. Det er vanlig å dele Rogaland i fire deler: Haugalandet, Ryfylke, Jæren og Dalane. Grensene mellom distriktene er ikke helt entydig, og noen kommuner går på tvers av distriktene.
Rogaland: Haugalandet, Ryfylke, Jæren og Dalane
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Dalane er den sørligste delen av Rogaland fylke, mellom Jæren og grensen mot Agder, fra Ryfylkeheiane i nord til kysten i sør. Dalane omfatter kommunene Eigersund, Sokndal, Lund og Bjerkreim og utgjør i alt 1786 kvadratkilometer og har 24 009 innbyggere (2021), henholdsvis 19,1 prosent av arealet og 5,0 prosent av folketallet i Rogaland.

Natur

Landskapet i Dalane er særpreget med kolleformede heier, ofte nesten nakne, og med tallrike, sterkt forgrenede vassdrag med til dels ganske store vann. Landskapet virker goldt, noe som skyldes berggrunnen. I sør består den av feltspatrike dypbergarter av grunnfjellsopprinnelse, som ved forvitring gir et svært skrint jordsmonn. I nord og øst er dalene stedvis bredere med større løsavsetninger og et mer frodig landskap. Heilandskapet fortsetter helt ut til den stort sett ubeskyttede kysten. Høydene er beskjedne ved kysten i sør, mens det i de nordlige områdene forekommer høyder på over 900 meter over havet. Høyest når Stora Skykula på grensen mellom Eigersund og Bjerkreim og Vinjekula på grensen mellom Bjerkreim og Gjesdal med henholdsvis 906 og 907 meter over havet. Det er store sauebeiter i heiene.

Dalane er geografisk skarpt avgrenset mot Jærens fruktbare sletter, særlig markert ved Brusand på kysten. Geografisk sett betraktes også Ogna, den sørligste delen av kommune, som en del av Dalane; her ligner landskapet på det en finner ellers i Dalane.

Bosetning

Dalane har i alt fem tettsteder: Egersund og Hellvik (Eigersund kommune), Moi (Lund kommune), Hauge (Sokndal kommune) og Vikeså (Bjerkreim kommune). Disse fem tettstedene har i alt 72 prosent av områdets samlede folkemengde (2021). Det meste av bosetningen ellers finner en langs kysten og stedvis langs de store dalførene i indre strøk. Det er store folketomme strøk i hei- og fjellområdene i Dalane.

Næringsliv

Dalane har store mineralressurser. Det er gruvedrift i Sokndal (Titania AS som er Norges største bergverk og utvinner ilmenitt eller titanjernmalm), og wolframforekomster i Ørsdalen som for tiden ikke er i drift. Det er også betydelige steinbrudd i området, blant annet på hvit labradoritt like nordvest for tettstedet Hellvik i Eigersund.

Samferdsel

Gjennom Dalane går Sørlandsbanen, E39 og riksvei 426/fylkesvei 42 (Egersund–Arendal), likeledes fylkesvei 44 (ytre vei Flekkefjord–Egersund–Stavanger). Administrativt utgjør Dalane et prosti bestående av kommunene Lund, Sokndal, Eigersund og Bjerkreim, og fra 2021 inngår Dalane i Sør-Rogaland tingrettskrets, en tingsrettsktrets som også omfatter Sirdal i Agder fylke.

Kart

Dalane
Dalane
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Dalane: Noen historiske data og oplysninger om by og bygd [...], utgitt av kommunene i Dalane, 1939
  • Løwold, Oluf Andreas: Fra Dalene: gammelt og nyt, 1895

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg