Dalane, den sørligste delen av Rogaland fylke, mellom Jæren og Vest-Agder, fra Ryfylkeheiane i nord til kysten i sørvest. Omfatter kommunene Eigersund, Sokndal, Lund og Bjerkreim, 1786 km2 og 24 159 innb. (2014).

Landskapet i Dalane er særpreget med kolleformede heier, ofte nesten nakne, og med tallrike, sterkt forgrenede vassdrag med til dels ganske store vann. Landskapet virker goldt, noe som skyldes berggrunnen. I sør består den av feltspatrike dypbergarter av grunnfjellsopprinnelse, som ved forvitring gir et svært skrint jordsmonn. I nord og øst er dalene stedvis bredere med større avsetninger og et frodigere landskap. Heilandskapet fortsetter helt ut til den stort sett ubeskyttede kysten. Høydene er beskjedne ved kysten, mens det i de nordlige områdene forekommer høyder på over 900 moh. Store sauebeiter i heiene. Dalane er geografisk skarpt avgrenset mot Jærens fruktbare sletter, særlig markert ved Brusand på kysten. Geografisk sett betraktes også Ogna, den sørligste delen av Hå kommune som en del av Dalane.

Største tettsteder er Egersund, Moi (Lund kommune), Hauge (Sokndal kommune), og Vikeså (Bjerkreim kommune). Disse fire tettstedene har omkring 70 prosent av områdets folkemengde (2013). Spredt bosetting langs kysten og i de store dalførene i indre strøk.

Dalane har store mineralressurser. Det er gruvedrift i Sokndal (Titania AS som er Norges største bergverk og utvinner ilmenitt eller titanjernmalm), wolframforekomster i Ørsdalen (for tiden ikke drivverdige) og betydelige anortosittbrudd ved Hellvik i Eigersund og ved Sirevåg lengst sør i Ogna (Hå kommune).

Gjennom Dalane går Sørlandsbanen, E 39 og Rv. 42/Fv. 42 (Arendal–Egersund) og Fv. 44 (ytre vei Flekkefjord–Stavanger). Administrativt utgjør Dalane et tingrettsdistrikt og et prosti, bestående av kommunene Lund, Sokndal, Eigersund og Bjerkreim.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.