Blåstrupepar i Jotunheimen, Norge. Hannen til høyre. av /Shutterstock. Begrenset gjenbruk

blåstrupe

Blåstrupe, hunn med hannlige karakterer
Blåstrupe
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Blåstrupe hann. Luscinia svecica ssp. cyanecula. Foto fra: Lille Vildmose, Danmark

Blåstrupe

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Blåstrupe er en fugleart i fluesnapperfamilien. Den kalles også visse steder for bjellefuglen eller fjellets nattergal. Den hekker i fjellet i Sør-Norge, og i Nord-Norge også ved kysten. Den er en trekkfugl.

Faktaboks

også kjent som:

Luscinia svecica

Bjellefugl

engelsk: bluethroat

Beskrivelse

Blåstrupen er på størrelse med en kjøttmeis, omtrent 14 centimeter. Hannen har et blått felt over strupen og brystet som avgrenses mot brystet av et svart, et smalt hvitt og et rødbrunt bånd, derav navnet.

Den skandinaviske underarten har en rødbrun flekk i det blå feltet, mens flekken er hvit hos den mellom- og søreuropeiske underarten. Oversiden av fuglen er brungrå, og buken er hvit.

Både hunnen og hannen har et rustrødt felt på indre del av stjerten, men hunnen mangler som oftest helt den blå og rødbrune fargen på brystet. Likevel finnes det noen hunner med hannlignende karakterer på strupen (se bilde). De spesielle kjennetegnene på stjerten kan man tydelig se når fuglen vipper med stjerten, noe den vanligvis gjør i sittende stilling.

Blåstrupen er en glimrende sanger. Sangen er kraftig, variert og en meget fritt komponert sang med fløytetoner, snerring og imitasjoner av andre fugler. Sangen fremføres gjerne i toppen av en vierbusk, men den kan også synge i luften.

Næring

Blåstrupen spiser stort sett insekter og edderkoppdyr.

Formering

Reiret plasseres på bakken, ofte i tilknytning til en busk. De seks til syv eggene er lyst blågrønne med små rødbrune flekker og ruges i to uker før de klekkes. Ungene forlater reiret etter nærmere to uker, men de mates fortsatt en stund av foreldrene.

Utbredelse og bestand

Blåstrupen er utbredt som hekkefugl fra Nord- og Sørvest-Europa og østover gjennom den palearktiske region til Beringhavet og Nordvest-Alaska. Den hekker i bjørkeskog og vierkratt i fjellstrøk i Sør-Norge, og i Nord-Norge også ved kysten i hele landsdelen.

Arten har gjennomgått en bestandsnedgang på seks prosent årlig i perioden 2005–2013, men Norsk Ornitologisk Forening vurderer likevel den norske bestanden til å ligge i intervallet 250 000–500 000 par.

Trekk

Blåstrupen er en trekkfugl. Den forlater Norge i august–september og kommer tilbake i mai. Gjenfunn av ringmerkede skandinaviske fugler indikerer to mulige trekkruter for høsttrekket. Den ene går via Italia til Afrika, mens den andre går sørøstover til overvintringsområder i Pakistan og Nordvest-India. Antakelig går majoriteten til Asia.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg