xylen

xylen
Molekylmodell av xylen. Grå kuler står for karbonatomer. Hvite kuler står for hydrogenatomer. Strekene står for kjemiske bindinger.
xylen
Lisens: CC BY SA 3.0
xylen
Strukturformel for xylen
xylen
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Xylen er et organisk løsemiddel som er kjemisk beslektet med toluen, og i likhet med toluen er et destillasjonsprodukt av steinkulltjære. Stoffet brukes i industrien til fremstilling av kjemikalier, fargestoffer, polyesterfibrer og rensemiddel.

Faktaboks

Uttale
xylˈen
Også kjent som
xylol dimetylbenzen

Egenskaper

Xylen har systematisk navn dimetylbenzen, og er et hydrokarbon med kjemisk formel C6H4(CH3)2. Det består vanligvis av en blanding av tre isomerer, orto-, meta- og paraxylen, hvorav de to siste dominerer. Xylenene er væsker ved vanlig temperatur og har omtrent samme kokepunkt (138–144 °C).

Fremstilling

Finnes i steinkulltjære, men fremstilles vesentlig fra petroleum ved katalytisk reformering.

Anvendelse

Isomerblandingen anvendes i kjemisk-teknisk industri som løsemiddel, men mesteparten brukes som komponent i motorbensin sammen med benzen og toluen, såkalt BTX. De enkelte isomerene kan skilles ved fraksjonert krystallisasjon og væskeekstraksjon, vanskeligere ved destillasjon. Hver for seg er disse viktige råstoff for organiske synteser, særlig innen plastindustrien, farmasøytisk industri og fargestoffindustrien.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg