BTX

Molekylmodell av benzen. Grå kuler står for karbonatomer. Hvite kuler står for hydrogenatomer. Strekene står for kjemiske bindinger.
benzen
Lisens: CC BY SA 3.0
Molekylmodell av xylen. Grå kuler står for karbonatomer. Hvite kuler står for hydrogenatomer. Strekene står for kjemiske bindinger.
xylen
Lisens: CC BY SA 3.0
Molekylmodell av toluen. Grå kuler står for karbonatomer. Hvite kuler står for hydrogenatomer. Strekene står for kjemiske bindinger.
toluen
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

BTX er en forkortelse for benzen, toluen og xylener. De tre kjemiske forbindelsene er aromatiske hydrokarboner (aromater), det vil si at de består av hydrogen og karbon i en ringstruktur.

BTX fremstilles i hovedsak fra petroleum og det er derfor et sentralt begrep innen petrokjemien. De blir brukt som råvarekilde ved de såkalte aromatprosessene, der BTX-produkter benyttes som utgangsstoffer ved en rekke teknisk viktige omsetninger. Se petrokjemi.

De største BTX-mengdene er lenge blitt benyttet som blandekomponent til motorbensin for å øke oktantallet. De fremstilles i oljeraffinerier ved reforming. I reformingsprosessen omdannes nafta, som har lavt oktantall, til aromater med høyt oktantall.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg