hudvev (botanikk)

Tverrsnitt av et dorsiventralt blad (bøk), skjematisk.
Av /Store norske leksikon ※.

Artikkelstart

Hudvev er cellevevet som ligger ytterst på planteorganene og beskytter dem mot omgivelsene og er en viktig kontaktflate for planten. Hos blader, unge stengler og røtter består hudvevet av epidermis (overhud), som oftest bare ett cellelag tykt. Cellene slutter alltid tett sammen. De er levende celler og rike på cellesaft, slik at protoplasten bare danner et tynt lag innenfor celleveggen. Celleveggen er relativt tykk.

Kutikula

Hos blad og stengler er utsiden av epidermis dekket av en kutikula, som danner en sammenhengende hinne over alle cellene. Den er svært lite gjennomtrengelig for luft og vanndamp og gir derfor en effektiv beskyttelse mot for sterk transpirasjon (fordampning). Tykkelsen av kutikula er avhengig av fuktighetsforholdene på voksestedet. Hos vannplanter og planter som vokser på fuktige steder er den tynn, mens den hos planter som er tilpasset tørre forhold, for eksempel lyngarter, er vesentlig tykkere. Hos røtter er kutikula manglende eller meget tynn.

Hår

Epidermis kan i mange tilfeller være kledd med hår, som bidrar til å redusere transpirasjonen. Rotspissene er rikelig forsynt med rothår, som tar opp en stor del av plantens vann- og mineralforsyning fra jorden.

Rolle i fotosyntesen

Hos enkelte arter er epidermis flerlaget og kan da tjene som vannreservoar. Hos høyere planter mangler de vanlige epidermiscellene kloroplaster. Men epidermisceller på blad og stengler er forsynt med spalteåpninger og deres lukkeceller inneholder kloroplaster. Spalteåpningene tjener som ventiler for gassvekslingen mellom plantens vev innenfor epidermis og luften utenfor.

Kork

På flerårige stammer og grener erstattes epidermis av kork. Hos eldre røtter erstattes både epidermis og parenkymet innenfor (primærbarken) også av kork.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg