Spalteåpning (tegning)

Spalteåpning. Bladoverflate med spalteåpning, sett ovenfra (til venstre) og snitt (til høyre).

Av /Store norske leksikon ※.

Spalteåpninger, også kalt stomata, er små åpninger som finnes i stort antall i planters overhud (epidermis, se hudvev). Spalteåpninger finnes i de fleste blader og i noe mindre antall hos stengler. Gjennom spalteåpningene skjer det meste av gassvekslingen mellom blad og atmosfære, det vil si utskillelse av vanndamp ved transpirasjon og opptak av karbondioksid og utskillelse av oksygen ved fotosyntese, omvendt ved respirasjon.

Faktaboks

Også kjent som
stoma, flertall stomata

Antall

Antallet spalteåpninger varierer sterkt, men det er oftest mellom 100 og 300 per mm2. Likevel utgjør det samlede arealet av spalteåpninger bare 1–2 % av bladarealet. Effektiviteten er imidlertid stor, transpirasjonen fra et blad er 50–70 % av fordampningen fra en fri vannflate med samme areal.

Forekomst

De fleste planter har flest spalteåpninger på bladundersiden, gress har omtrent like mange på begge sider, mens for eksempel flyteblader av nøkkeroser bare har spalteåpninger på oversiden.

Funksjon

Den enkelte spalteåpningen er omgitt av to lukkeceller, som er karakterisert ved at den celleveggen som ligger inn mot spalten, er tykkere enn resten av veggen. Spaltebredden kan reguleres, noe som er viktig for funksjonen. Den påvirkes av endringer i lukkecellenes saftspenning (turgortrykk). Om dagen mens det er lyst, øker innholdet av løste stoffer i lukkecellene, deres osmotiske potensial endres, cellene tar opp vann fra naboceller og saftspenningen øker. På grunn av celleveggenes ulike tykkelse fører dette til krumning av lukkecellene og spalten åpnes.

Blått lys aktiverer H+-ATPase i plasmamembranen og protongradienten er koblet til transport av kaliumioner inn i lukkecellene. Kalium, sammen med klorid, eplesyre (malat) og sukker fra fotosyntesen bidrar til det osmotiske potensialet som gir åpning. Det motsatte skjer ved overgang til natt (mørke). Vanntilgangen er også en nødvendig faktor for å holde spalteåpningene åpne. Ved sterk transpirasjon midt på en varm dag vil vanninnholdet i bladet synke og saftspenningen i lukkecellene avta, slik at spalteåpningene lukkes forbigående.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg